Posts by Enver

    Günaydın,
    2b arazilerle ilgili noterde her hangi bir işlem yapılamayacağı kanısındayım. Kira sözleşmesinde kimin nereyi kiraya verdiğini beyana göre yapabildiğimiz için ve araştırma zorunluluğumuz olmadığından 2b den bahsetmeden kira sözleşmesini yapabiliriz. Kolay gelsin.

    kira artışı ile ilgili küçük bir not :
    sözleşmede, "yıllık kira artışı Tefe Tüfe oranı %5 in altında kalırsa %5, %10 üzerinde olursa %10 artış uygulanacaktır. " gibi bir madde varsa yıllık kira bedeli üzerinden her yıl için %5 oranında artış yapılması gerekiyor.


    903 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi

    Alıntı

    Vergi Muafiyeti
    Madde 4- Bakanlar Kurulunca, gelirlerinin en az %80’ini, nevi itibariyle genel, özel ve katma bütçeli idareler bütçeleri içinde yer alan bir hizmetin veya hizmetlerin yerine getirilmesini istihdaf etmek üzere tahsisan kurulacağı kabul edilen vakıflara, tahsis edilen miktar için, vergi muafiyeti tanınabilir.


    Ayhan bey bir muhasebeciye bir tane şifre verilecek ve bunu da bütün noterliklerde görünecektir. yani muhasebeci başka yerdenşifre alıp size geldiğinde tekrar şifre almak istediğinde sistem onay vermeyecektir.saygılarımla. kolay gelsin.


    Daha önce T.C. numarası ile şifre verilirse sistem onay vermiyor ama Vergi numarası ile giriş yapılırsa sistem onay veriyor. Kolay gelsin.

    çevirilen belgeyi genelde bilgi amaçlı ekliyoruz ama mühür basmamızı istedikleri zaman karşılaştırmayı 1 artırıyorum. kolay gelsin.


    Örn. Pasapor için:
    Bilgi için eklersem.
    tercüme Sayfa adedi : 0,5
    karşılaştırma : 1
    --------------------------
    Mühür basmam istendiği zaman;
    tercüme Sayfa adedi : 0,5
    karşılaştırma : 2


    Adem bey;
    54,14 kodu diğer 54,10 veya 54,11 kodlarındada olduğu gibi imza atan kişilerin imzası ile maktu harcı katlayarak imza sayısınca almakta orköy senetlerinde olduğu gibi 15,1 şeklinde harca tabi işleminiz olacak olursa Adem bey bunuda 54,3 kodunu kullandığınız zaman imza atan kişi sayısı artırsanız bile 38,20 alır.


    Değerli arkadaşım,
    Alınması gereken maktu harçların izahı yapılırken "imzaların beherinden, beher imza" gibi açıklayıcı terimler mevcut ve imza başı maktu harç artmakta. 54.10 ve 54.11 kodlarında da aynı terimler mevcut. Oysaki 54.11 kodunun kapsadığı işlemler sayılırken "beher imza, imzaların beherinden" gibi terimler kullanılmadığından imza sayısı kadar maktu harcın değişmemesi, girilen değer üzerinden binde 99 oranında harcın değişmesi gerektiği kanısındayım. selamlar.


    Alıntı

    11.Belli bir meblağı ihtiva etmeyen umumi ibra, umumi makbuz, tahkimname, ölüme bağlı tasarruf senet ve mukaveleleri,
    ölünceye kadar bakma akdi, vakıf, aile vakıfları, evlat edinme, karı-koca haklarının idaresi, babalığı tanıma senetleri, miras
    taksim mukaveleleri, ifraz mukaveleleri ve bunlardan rücu ve bunların feshi ve bunların teferruatına dair senet, mukavele ve
    kağıtların düzenlenmesinden ve noter tarafından re'sen düzenlenecek tutanaklardan 38,20 TL


    :) :)vatandaşa fazla yüklenmeyelim. vezne kodu bence hatalıdır.


    veznede asıl kısmına üç asıl, eğer fazladan istiyor ise suret kısımlarına istediği kadar girelim hesabı ona göre yapalım. :) :)

    vezne kodunun hatalığ olduğuna bende katılıyorum. asıl:3 sabitlenmeli, fazla istenen nüsha için suret adedi arttırılır. saygılar.

    Merhaba arkadaşlar.

    Alıntı

    Kaç adet çıkarırsanız çıkarın her birine yevmiye, tarih, mühür basıp imzalayacak ve 2 adeti dairede kalacak ve ilgiliye istediği sayı da verilecek. İlgiliye verilen 1 adedi asıl kabul edilecek, noter de kalan 2 adetten ise suret harcı alınmayacaktır. İlgiliye verilenlere ise herhangi bir örneğe ilişkin kaşe basılmayacak. İlgiliye 1 adet veriliyor ise suret harcı alınmayacak ama ilgilinin istediği sayı 1 fazla ise hem suret harcı, hem de ayrıca yazı parası alınacak.

    Günaydın,
    aşağıdaki şekilde gerekli düzeltme yapılmış. tabiri caizse "Yorgan gitti kavga bitti" :) Kolay gelsin


    Değerli meslektaşlarım,
    Sistemde personele yetki verilmiş ama yönetmeliğin aşağıdaki maddesine göre de mirasçılık belgesi tanzim yetkisi dahi vermemeleri gerekir. Saygılarımla. Kolay gelsin.

    Alıntı

    İşlem yapmaya yetkili kişiler


    MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelik uyarınca yapılacak işlemler, bizzat noter veya noterlik dairesinde kendisine imza yetkisi verilmiş olan hukuk fakültesi mezunu görevli ya da noter stajyeri tarafından yerine getirilir.


    Depremde yaşamını yitiren kardeşlerimize Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.


    Milletimize büyük geçmiş olsun, allah bizi ve tüm insanlığı bu tür doğal afetlerden korusun.


    Amin.

    Değerli meslektaşlarım,
    Benim ikileme düştüğüm nokta ise verilen taahhütname örneği değil de Şantiye şefliği hizmet sözleşmeleri. Yukarıdaki maddelere baktığımızda her şey mal sahibi tarafından karşılandığı için şantiye şefliği hizmet sözleşmesinde olduğu gibi müteahhidi bir nevi işçi gibi düşünüyorum. Kolay gelsin.
    Saygılarımla.

    Aşağıda örneği olan sözleşmede uzun zamandır ikilem içinde kaldım.. Benim kanaatim ve yorumum bütün malzeme. Sgk., sorumluluklar mal sahibine ait, müteahhit sadece imalatların organizasyonunu yapacağı için hizmet sözleşmesi yönünde ama bazı meslektaşlarım inşaat yapımı olduğu için harç ve damga vergisinin alınması gerektiği ve uygulamaların da böyle olduğunu söylediler. Haliyle çoğunluğa ayak uydurmak ve birlik sağlam için bende harç ve damgasını almaktayım. Kafamdaki ikilemi kaldırmak için siz değerli meslektaşlarımın da görüşlerini almaya ihtiyacım oldu. Görüş bildiren arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.

    Not 1: 7.maddeden dolayı; brüt:2.305,00-TL. – 7.madde yoksa(bazen 7.madde olmayabiliyor) asgari ücret üzerinden hesaplamaktayız.
    Not 2: "Mal Sahibi" yazan yerlerde, bazen müteahhit olarak gelmekte ve bulunduğu maddeye göre inşaat rayiç değeri veya emlak rayiç değeri istemek kaydı ile harç ve damga vergisi almaktayım.


    Defer tasdiklerinde TNB.den gitmek bence daha kolay. özellikle bir kişiye veya firmaya ait 3-5 adet defter varsa.


    TNB. muhasebeciler için şifre ile giriş yapılabilen bir ekran açarsa(ki böyle bir tasarım var galiba) muhasebecilerin defter listesini ve onay formlarını hazırlatmak bizim(özellikle veznedarın) işimizi kolaylaştırır. Selamlar. Kolay gelsin.