Posts by Enver

    Merhaba arkadaşlar,


    Yeni sistemde otellere ait günlük müşteri listesi defteri(boş sürekli form kağıtlarına) tasdiki yapan var mı? Eski ve yeni sistem makbuz kodu bakımından uygulamanız nasıl? Kolay gelsin.



    - TASDİKİ VE BİLDİRİMİ ZORUNLU OLAN DEFTERLER

    Aşağıdaki tabloda belirtilen defterlerin 213 sayılı Kanun gereğince tasdikinin yanı sıra bildirimi de zorunlu bulunmaktadır.

    TASDİKİ VE BİLDİRİMİ ZORUNLU DEFTERLER
    1 YEVMİYE DEFTERİ
    2 ENVANTER DEFTERİ
    3 İŞLETME DEFTERİ
    4 ÇİFTÇİ İŞLETME DEFTERİ
    5 İMALAT VE İSTİHSAL VERGİSİ DEFTERLERİ (BASİT İSTİHSAL VERGİSİ DEFTERİ DAHİL)
    6 NAKLİYAT VERGİSİ DEFTERİ
    7 YABANCI NAKLİYAT KURUMLARININ HASILAT DEFTERİ
    8 SERBEST MESLEK KAZANÇ DEFTERİ
    9 DAMGA VERGİSİ DEFTERİ
    10 DİĞER DEFTERLER (*)




    TASDİKİ VE BİLDİRİMİ ZORUNLU BELGELER
    1 FATURA
    2 SEVK İRSALİYESİ
    3 GİDER PUSULASI
    4 PERAKENDE SATIŞ FİŞİ
    5 SERBEST MESLEK MAKBUZU
    6 TAŞIMA İRSALİYESİ
    7 G.MÜŞTERİ LİSTESİ
    8 YOLCU TAŞIMA BİLETİ
    9 MÜSTAHSİL MAKBUZU
    10 YOLCU LİSTESİ
    11 REÇETE

    VEKALETNAME


    Beni temsilen dilediğinden dilediği bedel ve şartlarla ticari hat almaya, satış bedellerini ödemeye, sözleşmelerini imzalamaya, her türlü vergi, harç, masraf ve primlerini ödemeye, fazla yatırılanları geri almaya, beyannamelerini imzalamaya, makbuz ve belgelerini almaya, bu şekilde sahibi bulunacağım ticari hattın Valilikler, Belediyeler, Trafik Tescil Şubeleri, Ulaşım Koordinasyon Merkezi veya ilgili mercilerde kayıt ve tescil ettirmeye, Hat Tescil belgelerini, çıkartmaya, teslim almaya, tespitlerini yaptırmaya, bu konularda gerekli tüm işlemleri yapmaya, birlikte veya ayrı ayrı ifayı vekalete,
    VEKALET VEREN :




    Nispi harç ve % 0.75 Damga vergili olduğundan işlemin değeri girilecek.
    (Cezai şart olan hallerde harç sözleşme bedelinden, damga vergisi, cezai
    şart yada sözleşme bedelinden hangisi fazla ise ondan alınır.)



    Onaylama şeklinde yapılır.
    İlgililerin resmi yapıştırılmaz.
    İlgililerin Kimlik fotokopisi eklenmez.
    İlgili Belediyenin hattın satılmasında sakınca olmadığına ilişkin yazısının veya tahsis belgesinin aslı alınır ve fotokopisi işleme müstenidat olarak eklenir.
    İlgili gerçek kişi adına vesayeten, velayeten veya mirasçı sıfatıyla v.s. işlem yapıyorsa, bunlara ilişkin yetki belgelerinin mahkeme kararlarının fotokopisi müstenidat olarak işleme eklenir.





    HAT SATIŞ SÖZLEŞMESİ

    TARAFLAR
    SATICI :[ ]
    []
    []
    ALICI :[ ]
    []
    []


    BELGESİ [............] Büyükşehir Belediye Başkanlığı [.............] Genel Müdürlüğü Ulaşım Dairesi Başkanlığınca verilen [........] tarih ve [......] sayılı Muvafakatname


    SATIŞ BEDELİ :[ ]



    Ben satıcı sıfatıyla hareket eden; [ ] hattımı alıcısı bulunan[], sattım. satış
    Bedelini nakten aldım. Kendisinden hiçbir alacağım kalmamıştır. Alıcı işbu hattı bundan böyle dilediği gibi tasarruf edebilecektir. İlgili Belediye İdaresinde adına kayıt ve tescil ettirmeye mezun ve yetkili olacağını, kabul ederim.
    Ben alıcı sıfatıyla hareket eden; [ ] []
    Yukarıda satıcı beyanlarını aynen kabul ettiğimi beyan ederim. Satıcıya ait olduğunu bildiğim [......] hattı [ ] satın aldım. Bedelini satıcıya tamamen ödedim. İşbu hattan bundan böyle tamamen bana ait olacağını ilgili belediye idaresinde adıma kayıt ve tescil ettirmeye yetkili olduğumu kabul ve beyan ederim.

    SATICI ALICI
    [ ] [T.C. No : ] [ ] [T.C. No : ]
    [] []
    [İMZA] [İMZA]

    Merhaba arkadaşlar,
    Sistem 3 asıl çıktı verdiği için her üç çıktıya imzalarını alıyorum. Malesef bulunduğum ilçede de 1 tanesini suret olarak yapan noterimiz mevcut. Hal böyle iken doğruyu vatandaşa izah etmekte zorlanıyorum. Kolay gelsin.

    Merhaba,
    "Defter Onay Türü" seçeneklerinin içerisinde "ek tasdik" mevcut. Akabinde de başlangıç ve bitiş sayfalarının girilebileceği haneler otomatik olarak açılıyor. kolay gelsin.


    Enver kardeşimin ifadesinden (anonim şirket yetkilisinin imza sirkülerindeki yetki süresi sona ermiş,yeniden yetki verilip verilmediğine dair herhangibir karar yok,ancak şirketin bir gayrimenkulü satılacak bunun için vekaletname verilmesi gerekecek,noterin süre bitmiş olmasına rağmen bu işi yapmasında hiç bir sakınca yoktur.Sürenin bitip bitmediğini noter araştırmakla mükellef değildir.Zira böylesi bir işlemde noterin bir sorumluluğu yoktur.) :o :o :oŞEKLİNDE ANLADIM


    Cabir abi ,
    O zaman yazdıklarım çelişirdi. Noterin bir sorumluluğu olmaz dememin sebebi İbrahim Bey'in aşağıdaki yazısına göreydi. Süresi bitmiş imza sirküleri işlem yapmak mı? Allah korusun. Saygılarımla.


    Merhaba,
    Bu bölgede sadece ya Ticaret Sicil Tasdiknamesi, ya da Yetki Belgesine göre imza sirküleri tanzim ve tasdik edildiği için kimlik fotokopisinin eklememesi bana normal geliyor.
    Kolay gelsin.

    Yetki belgelerinin devredilemeyeceği ve birleşmeler


    MADDE 22 – (1) Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamaz ve hiçbir şekilde devredilemez.


    (2) Aşağıdaki haller yetki belgesi devri olarak kabul edilmez.


    a) Yetki belgesine sahip tüzel kişiliklerdeki pay sahipliği satış, bağışlama veya muadili bir işlemle el değiştirebilir. Bu değişim sonunda yeni sahip ve/veya ortaklar, değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren 90 gün içinde bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlamak zorundadırlar.


    b) Gerçek kişilerde, yetki belgesi sahibinin talebi üzerine; yetki belgesi, babası veya annesi veya eşi veya çocukları veya kardeşleri arasında bulunan bir gerçek kişi adına düzenlenebilir. Eğer yetki belgesi sahibine bu Yönetmeliğin geçici maddeleri ile tanınmış muafiyetler varsa; bu muafiyetler yeni yetki belgesi sahibi için geçerli olmaz. Yetki belgesinin yeni sahibi, bu değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren 1 yıl içinde bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlamak zorundadır. Babası veya annesi veya eşi veya çocukları veya kardeşleri arasında bir gerçek kişi adına düzenlenen yetki belgesinin 1 yıl geçmeden ikinci kez aynı kişiler arasında bulunan bir gerçek kişi adına düzenlenebilmesi için bu Yönetmelikte öngörülen şartların sağlanmış olması gerekir.


    c) Gerçek kişilerde, yetki belgesi sahibinin talebi üzerine; yetki belgesi aldığı tarihten sonra ticaret siciline tescil edilmiş bir tüzel kişilik içinde asgari % 25 hisseye sahip olması kaydıyla, gerçek kişi adına düzenlenen yetki belgesi yeni tüzel kişi adına düzenlenebilir. Eğer yetki belgesi sahibine bu Yönetmeliğin geçici maddeleri ile tanınmış muafiyetler varsa; bu muafiyetler yeni yetki belgesi sahibi için geçerli olmaz. Yetki belgesinin yeni sahibi, bu değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren 1 yıl içinde bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlar.


    (3) Tüzel kişiliklerin birleşmeleri halinde aşağıdaki kurallar uygulanır:


    a) Yetki belgeli bir tüzel kişiliğin 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununa uygun olarak aktif ve pasifiyle bir başka tüzel kişiyle birleşmesi halinde; yetki belgesi, birleşilen tüzel kişilik adına unvan değişikliği gibi işlem yapılmak suretiyle düzenlenir. Bu birleşme sonunda yeni sahip ve/veya ortaklar, birleşmenin meydana geldiği tarihten itibaren 90 gün içinde bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlarlar.


    b) Yetki belgesiz bir tüzel kişiliğin 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na uygun olarak aktif ve pasifiyle bir başka yetki belgeli tüzel kişiyle birleşmesi halinde; yeni sahip ve/veya ortaklar, birleşmenin meydana geldiği tarihten itibaren 90 gün içinde bu Yönetmelikte öngörülen şartları sağlarlar.


    Erkan Bey'in dediği gibi Feragatname.


    Değerli meslektaşım siz Manavgat trafik tescile kuruluşuna yönlendirirsiniz 10 dk içinde gelir ,ben yönlendirsem 3 saat içinde gelir trafik tescil kuruluşu yoluna koyulursa 5 noterliğide geçmesi lazım tekrar bizim noterliği gelirken 5 noterliği atlamaz birisine girer çayını içer. ;) Sonuç olarak ben yaparım yeterki kimlik sorunsuz olsun. İyi çalışmalar


    Kemal Bey,
    Trafik Tescil yolu üzerinde 2 tane noter var. Gelenler bizim olur, gelmeyenler onların olsun diyorum ve 1,5 yıl önce almış olduğum kararımla noktayı koyuyorum.

    “Noter para kazanacak diye sorumluluk alarak yaptığımız işlem nedeniyle yargılanıp işsiz kalmaktansa, sorumluluk almayarak işsiz kalmayı tercih ederim” (işsiz kalsam güvendiğim ne dağ var, ne meslek, nede para ).

    Ermenek’ten Manavgat’a gelmeden benim böyle sorumluluk almaktan kaçan bir prensip, görüş ve düşüncem yoktu. Ama sütten ağzım yanınca yoğurdu üfleyerek yemeye başladım. Noter altına imza atarak sorumluluğu alacaksa yazıma TNB.girişi yapar yazarım. Tüm meslektaşlarıma kazasız mesailer dilerim.


    Suretle yapılmaz denmiyor Enver bey benim yorumumla
    .) NOTERLERİN YAPACAĞI İŞLEMLERLE İLGİLİ GENEL HUSUSLAR


    a) Tescilli araçların her çeşit satış ve devirleri, araç sahibi adına düzenlenmiş araç tescil belgesi veya geçerlilik süresi bitmemiş olması şartıyla tescile ilişkin geçici belge, bu belgelerin zayi olduğunun anlaşılması halinde ise trafik tescil bilgisayar kayıtları esas alınarak yapılacaktır. Satış sırasında araç sahibi adına düzenlenmiş araç tescil belgesinin zayi olduğunun beyan edilmesi ve zayi bilgisinin trafik tescil bilgisayar kayıtlarında görülmemesi halinde, araç sahibi trafik tescil kuruluşlarına yönlendirilecek, zayii bilgisi tescil kuruluşunca bilgisayar kayıtlarına eklendikten sonra aracın satış veya devir işlemi yapılacaktır.
    bir ikincisi ilgililer istediği yere şikayet etsinler sonuç olarak biz aracı sorguladığızda aracın sahiplik bilgileri çıkıyor.. ;)


    Kemal Bey,
    Suretlede yapılır denmiyor. "Satış sırasında araç sahibi adına düzenlenmiş araç tescil belgesinin zayi olduğunun beyan edilmesi ve zayi bilgisinin trafik tescil bilgisayar kayıtlarında görülmemesi halinde, araç sahibi trafik tescil kuruluşlarına yönlendirilecek, zayii bilgisi tescil kuruluşunca bilgisayar kayıtlarına eklendikten sonra aracın satış veya devir işlemi yapılacaktır" deniyor. Gitsin sisteme işletsin belgesiz satışını yap.


    Çözümü olan bir soruna kendimizce çözüm üretmek risk getirir. Kolay gelsin.


    Enver bey kesinlikle yapılmaz derken yukarıda yazılı soruya verilen cevabı Genelge kabul ederek mi söylüyorsunuz yapıldığında Notere ne gibi bir sorumluluk yükleyeceksiniz ? Ne ili yargılanacak ? şikayetin konusu ne olacak ?


    TNB nin soru ve cevabına aykırı hareket etmekten yargılanacaksak desenize yandı gülüm keten helva, soru ve cevapla bu gibi durumları bağlayamassın madem kesinlikle böyle bir işlem yapılamaz genelgesini çıkartırsın aykırı riayette ona göre davranılır.


    Erkan Bey,
    TNB. bu soru-cevabı hazırlarken muhakkak bir kanun, genelge veya yazıya göre hazırladığına inanıyorum ki "VERDELENTEL" genelgesini eklemiş.


    Biliyorsunuz ki insanlar işleri ters gittiği vakit hemen günah keçisi ararlar. Farzedelim ki suretle satışı yaptınız, satış sırasında da siz sordunuz bitti desinler ama aralarındaki alış-veriş bitmemiş(günah keçisi arayacaklar ya). Her ne kadar noter onaylı surette olsa, Asıl belge olmadan satışı yaptın diye şikayet etse işte o zaman yandı gülüm keten helva. Görevi suistimal, tazminat gibi yargılamalar ile karşılaşabiliriz. Her ne kadar bu varsayım binde bir ihtimal olsada olmayacak diye bir garantimiz var mı?


    Suretle satış yapılabileceği yönde elimde bir kanun, genelge veya genel yazı yoksa devamlı aslını isterim. Saygılarımla. Kolay gelsin.

    sistem tabi ki izin verir. Örnek çıkartırken ASBİS numarası değişmiyor. :) Satış sırasında asıl belge ile suret belge ayrımını yapmak gerekir kanımca. Sorumluluğu aldıktan sonra yapılmaz diye de birşey yok. Misal; araç sahibinin T.C.numarası ve aracın plakası doğru olsun, belge seri numarasına ab123456 yazıp sorguladığımız vakit belge seri numarası konusunda uyarı veriyor ama sistem satışa da izin vermekte.


    Vatandaş örnek çıkartırken vize, sigorta vesair için yaptırmak yerine "aracı satmak için" çıkarttığını söylerse gerekli bilgilendirmeyi yaparım. Hala ısrar ederse ve sonra satış için gelirse ilgiliyi Trafiğe yönlendiririm. Yapılan surettende beni sorumlu tutamaz. Şikayet mevzubahis olursa dayanağım var. Saygılarımla. Kolay gelsin.