YENİ EHLİYETLER

  • Yeni ehliyetlerle işlem yapan arkadaşlar var mı, ne şekilde bir yol izliyorsunuz? Kimlik girişinde Ehliyet bölümünü mü kullanıyorsunuz, diğer kimlikden mi giriş yapıyorsunuz?

    Aradığını bilmeyen, bulduğunu anlamaz...

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen ·٠♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥٠· Ezgi ().

  • [color=rgb(51, 51, 51)][size=14px]GENELGE 2016/ 3 [/size][/color]
    [color=rgb(51, 51, 51)][size=14px]7) 01.01.2016 TARİHİNDEN İTİBAREN VERİLEN SÜRÜCÜ BELGELERİ VE ÇİPLİ PASAPORTLAR:[/size][/color]7[color=rgb(51, 51, 51)][size=14px].1- 01.01.2016 tarihinden itibaren verilen sürücü belgelerinin kimlik olarak kullanılabileceği:01.01.2016 tarihinden itibaren verilen ve bazı kimlik bilgilerinin yer almadığı yeni sürü-cü belgelerinin noterlik işlemlerinde kimlik doğrulamaya elverişli belge olarak kullanılıp kullanılamayacağı hususunda yaşanan duraksamalar nedeniyle konuya ilişkin olarak Adalet Bakan-lığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden görüş istenmiştir. Adı geçen Genel Müdürlük gönderdi-ği 25.01.2016 tarihli ve 600/1078 sayılı cevap yazısıyla;?Ülkemizin kabul ettiği, Karayolu Trafik Konvansiyonu ile bu konvansiyonu tamamlayıcı Avrupa Anlaşması hükümleri kapsamında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Kara-yolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle; sürücü belgeleri sınıfları, geçerlilik süreleri, aranacak yaş, deneyim ve hükümlülük şartları yeniden belirlenmiş ve mevcut sürücü belgele-rinin 01.01.2016 ile 31.12.2020 tarihleri arasında yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirileceği hüküm altına alınmıştır.Bilindiği üzere, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin Kimlik Tespitinde İzlenecek Yol başlıklı 90 inci maddesinde; "Noter, belgelendirme isteminde bulunan ilgili ile işleme katılan kimselerin kimliğini tespit edebilmek için nüfus hüviyet cüzdanı, buna dayalı olarak resmi mercilerden verilmiş pasaport, ehliyet, fotoğrafı kimlik kartı vesair kimlik belirten belgeleri aramak zorun-dadır. Bu belgelerin gösterilmemesi veya noterin gerekli görmesi hâlinde tanık dinlemek yo-luyla da kimlik tespit olunabilir." hükmü düzenlenmiştir.Bu bağlamda; mevcut mevzuat hükümleri uyarınca, mevcut ve yeni tip sürücü belgele-rinin kimlik tespitinde kullanılmayacağına ilişkin bir düzenleme bulunmamakta olup, yeni tip sürücü belgeleri T.C. kimlik numarası ve fotoğraf ihtiva etmekte olduğundan, tereddüt hâlinde Kimlik Paylaşım Sistemi' üzerinden doğrulama yapılmak suretiyle kimlik tespitinin yapılabile-ceği düşünülmektedir.? yönünde görüş bildirmiştir.Konu, Yönetim Kurulunun 22.02.2016 tarihli toplantısında görüşülmüş ve sözü edilen sürücü belgelerinde T.C. kimlik numarasının yer alması, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu-nun 46ncı maddesi gereğince bu numaranın kişiye bir defa verilmesi ve değiştirilememesi, bu numara üzerinden de kişinin diğer nüfus bilgilerine ulaşılabilmesi nedeniyle, sürücü belgesinde yer almayan nüfus bilgilerinin, T.C. kimlik numarası üzerinden KPS den alınmak suretiyle noterlik işlemine yazılması ve buna ilişkin olarak alınacak çıktının da işleme eklenmesi suretiyle 01.01.2016 tarihinden itibaren verilen yeni sürücü belgelerinin noterlik işlemlerinde kimlik olarak kullanılabileceğine karar verilmiştir.


    Bir üniversite ile Birlik çip okuma ile ilgili çalışma yapıyor, Bu konu ile ilgili ilerleyen günlerde bilgi verileceğini söylediler,


    [/size][/color]

  • yeni ehliyetler ve nüfus cüzdanları için okuyucu bir sistem var şu anda unun için hazırlıklar yapılıyor tabiki bu uzun zaman alıcaktır sistem oturuncaya kadar ehliyetle işlem yapmamakta fayda var sanırım çoğu arkadaşımızın uygulamasıda bu yönde

  • Bence yapılmasında hiç bir sakınca yok. Neticede resmi kimlik olarak kabul edilmiş bir belge tıpkı yeni çipli pasaportlar gibi.
    Asıl mesele pasaportların bile yıllardır kullanılıyor olmasına rağmen ne yazım net programında ne nbs'de ona uygun bir kimlik onay şerhi tasarımı yapılmaması.
    Buna rağmen vatandaş bu kimlikle işlem yapılmasını talep ettiğinde ilgili yazıda belirtildiği gibi ("sürücü belgesinde yer almayan nüfus bilgilerinin, T.C. kimlik numarası üzerinden KPS den alınmak suretiyle noterlik işlemine yazılması ve buna ilişkin olarak alınacak çıktının da işleme eklenmesi")işlem yapılabilir.
    Ayrıca arkada bulunan kare kodu okutup teyit edilebilir diye düşünüyorum.