Kira Sözleşmesi

  • Taraflar 5 yıllık kira sözleşmesi yapıyorlar.
    İlk yıl 5.000,00 TL.
    2.,3.,4. ve 5. yıllar enflasyon oranında artış yapılacaktır diyorlar.
    ne şekilde hesap yaparsınız.
    1- Bu yılki enflasyon oranını alarak geri kalan dört yılla birlikte mi hesap edersiniz.
    2- Yok illa artış oranı yazılmalı mı dersiniz.
    3- 5.000x5 = 25.000 TL. üzerindenmi hesap yaparsınız.

  • 30.06.2010 tarihli 16 numaralı Genelge



    G E N E L G E


    ( 16 )




    .......................NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    .......................NOTERLİĞİNE



    Bir Noterliğimizden alınan yazıdaki, “Kaynak Suyu (İçme Suyu Şişeleme Tesisi Kurmak Amacıyla) Üretim Hakkı Kira Sözleşmesi” başlığı ile düzenlenen sözleşmenin ne surette damga vergisine tabi tutulacağı hususundaki talep, Gelir İdaresi Başkanlığına intikal ettirilmiştir.


    Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen 28/07/2009 tarih ve Mali Danışmanlık 259-14649 sayılı yazımızda;


    “Müracaat konusu işlemin incelenmesinden, Muğla İl Özel İdaresince, Milas Belediyesi Labranda Menba Suyu İşletme ve İştirakleri Müdürlüğüne kiralanan su kaynağı üretim ve kullanma hakkının;


    - 5 yıl süre ile kiraya verildiği,


    - Birinci yıl kira bedelinin KDV harç 180.000,00 TL. olduğu,


    - İhale bedeli üzerinden % 6 teminat alınacağı,

    - Sonraki yıllara ait kira bedelinin yeniden değerleme oranında artırılacağı,

    hususlarının yanı sıra diğer prensipler düzenlenmiştir.


    Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünce yayımlanan ve örneği ekte bulunan 267 Sıra No.lu Milli Emlak Genel Tebliğinde, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerdeki kaynak sularının kiralanmasına ilişkin işlemlerin Özel İdare Müdürlüklerince yapılacağı belirtildiğinden, kaynak suları ile ilgili olarak düzenlenen sözleşmelerin kira sözleşmesi olarak değerlendirilmesi gerektiği sonucu çıkmaktadır.”


    denilerek Başkanlıkları görüşünün bildirilmesi talep edilmiştir.


    Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 30.06.2010 günlü toplantısında görüşülen 24.05.2010 günlü ve 46289 sayılı yazıda ise;


    “İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, yazınız eki "Kaynak Suyu (İçme Suyu Şişeleme Tesisi Kurmak Amacıyla) Üretim Hakkı Kira Sözleşmesi"nin ne surette damga vergisine tabi tutulacağı hususunda tereddütler yaşandığı belirtilerek konu hakkında Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.


    Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu, resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisinin kişiler tarafından ödeneceği; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; 8 inci maddesinde, bu Kanunda yazılı resmi daireden maksadın, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köyler olduğu, bu dairelere bağlı olup ayrı tüzel kişiliği bulunan iktisadi işletmelerin resmi daire sayılmayacağı; 10 uncu maddesinde de, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergilerde, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergilerde kağıtların mahiyetlerinin esas olduğu, belli para teriminin kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hüküm altına alınmıştır.


    Mezkür Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I-Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün I-A/ 1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin (2009 yılı için) binde 7,5 nispetinde; I-Al2 fıkrasında ise, kira mukavelenamelerinin mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden (2009 yılı için) binde 1,5 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükmü yer almaktadır .


    Yazınız ekindeki "Kaynak Suyu Üretim Hakkı Kira Sözleşmesi" isimli kağıdın incelenmesinden, Milas ilçesi Sarıkaya ve Kargıcak Köyleri Mevkiinde bulunan kaynak suyu yerinin beş yıl süre ile ilk yıl 180.000,00 TL bedel üzerinden İl Encümeninin 399 sayılı kararı uyarınca Milas Belediyesi Labranda Memba suyu İşletmesi'ne kiraya verildiği anlaşılmıştır.


    Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, "Kaynak Suyu Üretim Hakkı Kira Sözleşmesi" isimli kağıdın, beş yıllık kira bedeli üzerinden 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-2 bölümüne göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.”


    denilmektedir.


    Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne göre kaynak suyunun kiraya konu olabileceği, kiralama manasındaki "Kaynak Suyu Üretim Hakkı Kira Sözleşmesi" başlıklı kağıdın ise kira mukavelesi olarak değerlendirilmesinin gerektiği sonucuna varılmaktadır.


    Bu nedenlerle kaynak suyu kiralanması manasındaki kağıttan (kira sözleşmesinden), kira süresi karşılığında ödenecek toplam kira bedeli üzerinden 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-2 bölümüne göre ( 2010 yılı için) binde 1,65 nispetinde damga vergisi, yine aynı değer üzerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 2 sayılı tarifenin I/1 pozisyonuna göre de beher imza için binde 0,99 nispetinde harç alınması gerekmektedir.


    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.


    Saygılarımla,



    BAŞKAN


    Fahri KÖSE


    (Beyoğlu 37. Noteri)



    2000/2 GENELGE
    “Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı belirtilmiş, 10 uncu maddesinde de, damga vergisinin nispi veya maktu olarak alınacağı, nispi vergide kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide kağıtların mahiyetlerinin esas olacağı açıklanmış, belli para teriminin, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade edeceği hükmüne yer verilmiştir.



    Anılan Kanun hükümlerinin incelenmesinden de görüleceği üzere, damga vergisinin konusunu kağıtlar oluşturmaktadır. Üzerinde değer gösterilen kağıtlardan, ihtiva ettiği değer üzerinden nispi damga vergisi hesaplanacaktır.



    Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır.



    Bu çerçevede, bir kağıdın tabi olacağı damga vergisi ve harcın tayini için bu kağıdın belli parayı ihtiva edip etmediğine bakılması, belli veya hesap edilebilir bir miktarın bulunması halinde ise, bu miktar üzerinden nispi vergiye tabi tutulması gerekmektedir.



    Buna göre, düzenlenen işyeri kira sözleşmesinde yer alan tutarın net veya brüt olup olmadığına bakılmaksızın, doğrudan belgede yazılı değer üzerinden damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.”


    denilmektedir.

    <p>"Sabrın kendisi acıdır, lakin meyvesi tatlıdır"</p>

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Erkan ().

  • Herzaman devlet alacağının en fazlasını istediğinden dolayı 1. şıkkı seçiyorum. bu yılki enflasyon oranı baz alarak yapmalısınız. misal olarak asgari ücretli bir iş sözleşmesinde sözleşme sürei 2-3 yıl olduğunda bugünki asgari ücret üzerinden hesap yapmıyormuyuz

  • Alibey kardeşim birinci yıl kira bedeli 5000 tl. İkinci yıl enflasyon oranına göre artış yapılacak yani ikinci yıldaki kasıt 2012 demek oluyor ki! ikibin on ikinin enlasyon ornını şimdiden bileniniz :) :)vamı? :) :)


  • Alibey kardeşim birinci yıl kira bedeli 5000 tl. İkinci yıl enflasyon oranına göre artış yapılacak yani ikinci yıldaki kasıt 2012 demek oluyor ki! ikibin on ikinin enlasyon ornını şimdiden bileniniz :) :)vamı? :) :)


    Abicim,


    hortum, tuğla, çimento almaya devam edersek 2012 rakamıda aynı olur :D bak ben bildim şimdiden

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...


  • Sorduğum soruda veya yazdığım düşüncelerimde gülünecek veya dalga geçilecek bir şey görmüyorum komik bir şey varsa söyleyin bende güleyim. Verdiğim örnekleri ve yazıları iyice okuyun. Söylediğimin çimento yada tuğla ücreti yada diğer yılların asgari ücreti olmadığı nı iyi anlarsınız.


    Ali bey zannetmiyorumki hiç bir arkadaşımız yazdıklarını sizinle dalga geçmek için yazmamıştır latife olsun babında yazılmış olması gerekir ki şahsım adına öyle lakin ben yanlış anlarım arkadaşlar bana bu tür latife veya şakalarda bulunmayın derseniz tedbiri kişiler tarafından muhakkakki alınır. Selamlar...


  • Ali bey zannetmiyorumki hiç bir arkadaşımız yazdıklarını sizinle dalga geçmek için yazmamıştır latife olsun babında yazılmış olması gerekir ki şahsım adına öyle lakin ben yanlış anlarım arkadaşlar bana bu tür latife veya şakalarda bulunmayın derseniz tedbiri kişiler tarafından muhakkakki alınır. Selamlar...



    Aynen katılıyorum. Ali bey bütün Katibiadil ailesince sevilen ve sayılan biridir. Ortada yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyorum. Olur böyle şeyler mesleğimiz malum stres ile dolu.. Bu konunun dahada uzamaması için konuyu kilitliyorum.