Ticari (T) palaka araç satışı hk.

  • 8- TİCARİ plakalı bir aracın satış ve devri işleminde, aracın değerinin dışında plaka için de bir değer gösterilerek;


    a) Plaka satışının ayrı bir işlem şeklinde yapılması halinde düzenlenen sözleşmeden plaka değeri üzerinden nispi damga vergisi ve harcın yanısıra değerli kağıt bedeli ve noter ücreti, yazı ve gereğinde karşılaştırma ücreti tahsil edilmesi,


    b) Plaka satışının araçla birlikte aynı kağıtta yer alması durumunda, satış sözleşmesinden, araç satışı için 5942 sayılı Kanun gereği tahsil olunacak maktu ücrete ilaveten, plaka değeri üzerinden nispi damga vergisi ve harç tahsil edilmesi,


    30.12.2010 tarihli 130 numaralı Genel Yazı



    İlgi: 18.05.2010 tarihli Hukuk – 10262 (61) sayılı genel yazı.



    Emniyet Genel Müdürlüğü Birliğimize gönderdiği 08.11.2010 tarihli ve 9183 – 192234 sayılı yazıyla: ”muhtemel mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi amacıyla, sadece ticari plaka satışının istenildiği durumlarda, TAHDİTli ticari plakada kayıtlı aracın normal plakaya çevrildikten sonra plaka satışının yapılması konusunda noterlerin uyarılmasını” talep etmekle, konu Yönetim Kurulunun 22.12.2010 tarihli toplantısında görüşülmüştür.


    İlgi genel yazı ekinde yer alan Emniyet Genel Müdürlüğünün 27.04.2010 tarihli 4686-78571 sayılı talimatının 5 inci maddesinde TAHDİTli ticari plakalı araçların satışının ne şekilde yapılacağına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Bu talimat doğrultusunda, tahditli ticari araçların plakasız olarak satılmak istenmesi veya sadece ticari plaka satışının talep edilmesi halinde, satıştan önce aracın trafik tescil kuruluşunda normal plakaya tescil ettirilmesi gerektiğinin unutulmaması ile buna göre işlem yapılmasını rica ederim.



    Vezne kodu : 11.4


    5.) TAHDİTLİ TİCARİ PLAKALI ARAÇLARIN (TAKSİ, MİNİBÜS, SERVİS ARACI VB.) PLAKASI İLE BİRLİKTE SATIŞI VE TESCİLİ


    Tescile İlişkin Geçici Belge düzenlenecek,
    Araç tescil belgesi ücreti noterce tahsil edilecek,
    Satışta kullanılan araç tescil belgesi iptal edilerek noterce muhafaza edilecek,
    İlgili belediyece düzenlenmiş “Tahsis Belgesi” noterce alınacak,


    Araç satışı olmaksızın tahditli ticari plakanın tamamı veya bir kısım hissesinin satılmak istenmesi halinde, alıcı adına ilgili belediyece düzenlenmiş “Tahsis Belgesi” noterce aranacaktır. Hisse oranları bilgisayar kayıtlarında belli değilse, araç sahipleri trafik tescil kuruluşlarına yönlendirilerek, hisse oranlarının bilgisayara işlettirilmesi sağlandıktan sonra hisse satışı işlemi yapılacaktır.
    Araç, plakasız olarak satılmak isteniyorsa, satıştan önce sahibi tarafından trafik tescil kuruluşunda normal plakaya tescil ettirilecektir.

  • Çok teşekkürler erkan bey.sadece araç satışı yapılacak.plaka satışı yapılmayacak.normal satış gibi yapacağım değilmi.önce trafikten normal araca çevirtecekler sanırım.normal satıştan sonra alıcı kendi plakasını taktıracak değilmi.çok teşekkürler tekrar..

  • T VE M PLAKALARDA ÖNCE HUSUSİ YE ÇIKARIYORUZ DEĞİL Mİ ARKADAŞLAR AMA BAZI NOTERLİKLER M PLAKALI ARAÇLARIN SATIŞINI YAPIYORMUŞ VATANDAŞ GELİP SORUYOR İŞTE FALAN NOTERLİKTE M PLAKALI ARAÇLARIN SATIŞI YAPILIYORMUŞ..


  • T VE M PLAKALARDA ÖNCE HUSUSİ YE ÇIKARIYORUZ DEĞİL Mİ ARKADAŞLAR AMA BAZI NOTERLİKLER M PLAKALI ARAÇLARIN SATIŞINI YAPIYORMUŞ VATANDAŞ GELİP SORUYOR İŞTE FALAN NOTERLİKTE M PLAKALI ARAÇLARIN SATIŞI YAPILIYORMUŞ..


    Ticari plakalı aracın satışını yapabilirsin arkadaşım
    ama alıcının önce trafikten ya da ilgili belediyden izin alması gerekir,
    eğer plakayı satmayacaksa, sadece aracı satmak istiyorsa
    o zaman aracı önce hususiye çıkartman gerekir


  • buna S plakalı araçlarda dahilmi arkadaşlar allaha emanet olun


    P/M/T harf gurubu plakalar özü ticari olan araçlar (her il/ilçe için aynı olan)
    s plakalı araçlar il ve ilçeye göre değişe biliyor. (örn. Söke'de normal bir plaka harf gurubu.)
    K plaka (sanırım kocaeli idi) Tahditli bir plaka..
    Satış esnasında tescil/trafik belgelerine iyi bakmak/ sorgulama ekranındaki bilgilerle daha dikkatli kıyaslamak gerek.
    Satışlarında izlenecek yol aynı.


    Selamlar.

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."