MÜLKİYETİ MUH.SATIŞ TESCİLİ

  • ARKADAŞLAR BU MÜLK.MUH.SATIŞ TESCİLİNİ NOTER PARA KOYMADAN GÖNDERİYOR SORDUĞUMUZDADA SADECE DEFTERE TESCİL EDECEKSİN OKADAR DİYOR.
    OZAMAN BUNA MAKBUZ KESMEYECEĞİZ AMA GÖNDERDİĞİ SATIŞ NÜSHASINI NEYAPACAĞIZ.BUNUNLA İLGİLİDE 2011/3 GENELGE VAR ANLAMADIM.

  • Ankara, 19.02.2002


    Özü: Mülkiyetin saklı tutulması kaydı ile satış sözleşmeleri Hk.



    G E N E L G E


    ( 10 )



    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE




    İLGİ: 1- 04.02.1974 günlü 4 sayılı,


    2- 21.03.1995 günlü 26 sayılı,


    3- 22.06.1995 günlü 45 sayılı,


    Genelgelerimiz.



    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 764 ncü maddesi “Başkasına devredilen bir malın mülkiyetinin saklı tutulması kaydı, ancak resmi şekilde yapılacak sözleşmenin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesiyle geçerli olur.” hükmünü içermektedir.


    Bu madde yürürlükten kaldırılan Türk Kanunu Medenisi’nin 688 nci maddesini karşılamakta olup, önceki yasa metninde mülkiyeti saklı tutma anlaşmasının alıcının yerleşim yerindeki noter tarafından onaylanması ve sicile tescil edilmesi koşulu aranmış iken, yeni düzenleme ile sözleşmenin herhangi bir noterde resmi şekilde düzenlenmesi, ancak alıcının yerleşim yeri noterliğinde sicile kaydedilmesi esası getirilmiştir.


    Konu Yönetim Kurulu’nun 08.02.2002 günlü toplantısında görüşülmüş;


    “1- Mülkiyetin saklı tutulması kaydı ile satış sözleşmelerinin herhangi bir noterlikte resmi şekilde düzenlenebileceğine,


    2- Ancak alıcının yerleşim yeri noterliğinde sicile kaydedilmesi gerektiğine,


    3- Bu tür sözleşmelerin alıcının yerleşim yeri dışındaki bir noterlikte yapılması halinde, işlemin bir nüsha fazla düzenlenerek siciline kaydedilmesi için ilgili noterliğe gönderilmesi icabettiğine,
    4- İlgide belirtilen 1974/4, 1995/26 ve 45 sayılı genelgelerimizin uygulama olanağı kalmadığına”


    karar verilmiştir.


    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.


    Saygılarımla.




    BAŞKAN




    Hasip DİNÇER


    (Ankara 24.Noteri)




    Sevgili kardeşim Tamer;
    Yeni mülkiyetli satış gelengesinde (2011-3) ek ücret vb.alınamaz diyor. Bu durumda dediğin gibi ilave makbuz kesmemeliyiz.


    Ancak yukarıdaki genelgede sicile işlenmek suretiyle bir nüsha fazladan düzenlenip ilgili noterliğe görderilir diyor. Yani deftere işleyip gelen evrak klasörüne sözleşmeyi önyazı ekli bir biçimde takılması ve taahütlü post ile gönderen noterliğe önyazıyı göndermek en mantıklısı gibi görünüyor. Bence konuyla ilgili yetkililer bir istişare yapıp mülkiyetli tescil olayını kaldıracaklar diye düşünüyorum.

  • TAMER KARDEŞİM 2003/49 NOLU GENELGE


    Ankara, 4.12.2003


    Özü: Mülkiyetin Saklı Tutulması Suretiyle Satış Sözleşme-sinin Tescili Hk.



    G E N E L G E


    ( 49 )


    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA


    ........................ NOTERLİĞİNE




    Mülkiyetin saklı tutulması kaydı ile satış sözleşmelerinin tescil edileceği noterlikle ilgili tereddütlerin iletildiği ve Yönetim Kurulu'nun 14.11.2003 günlü toplantısında görüşülen Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün 20.10.2003 günlü ve 019675 sayılı yazısında;


    “Bilindiği gibi;


    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 764. maddesinin 1.fıkrasında, 'Başkasına devredilen bir malın mülkiyetinin saklı tutulması kaydı, ancak resmi şekilde yapılacak sözleşmenin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi geçerli olur' hükmü yer almaktadır. Madde metninden açıkça anlaşıldığı üzere, sözleşmenin alıcının yerleşim yeri noterliğinde tescili geçerlilik şartı olup, aksi halde mülkiyeti muhafaza kaydı kalkıp, doğrudan doğruya bir satış, yani şartsız satış meydana gelmiş olur. (Esat Şener Açıklamalı-İçtihatlı Türk Medeni Kanunu)


    Söz konusu hükmün üçüncü kişilerin alıcının ikametgahı noterliğinde basit bir inceleme yaparak menkul üzerindeki takyidatları öğrenerek haklarını korumak olduğunu dikkate alan Yüksek Yargıtay da yerleşmiş kararlarında, aynı amaçla benzer düzenleme getiren 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununun 8. maddesi gereğince düzenlenen Finansal Kiralama Sözleşmelerinin, kiracının ikametgahındaki noter özel siciline tescil edilmediği takdirde üçüncü kişilerin haklarını etkilemeyeceğini belirtmiştir. (15.H.D.2002/1899-2482, 21.H.D. 2002/2465-2609)


    Bu nedenle;


    Mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış sözleşmelerinin herhangi bir noterlikte yapılabileceği, ancak geçerli olabilmesi ve üçüncü kişilere karşı hüküm ifade edebilmesi için mutlaka devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi gerektiği, eğer işlem Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde yapılıyorsa devralanın yerleşim yeri olan ilçe sınırları içinde mevcut noterliklerden birinde tescilinin kanunun amacına uygun olacağı düşünülmektedir.”


    Denilmektedir.


    Bilginizi ve buna göre gereğini rica ederim


    Saygılarımla,


    BAŞKAN



    Hasan YENİ


    (İstanbul 28.Noteri)

  • 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 764. maddesinin 1.fıkrasında, 'Başkasına devredilen bir malın mülkiyetinin saklı tutulması kaydı, ancak resmi şekilde yapılacak sözleşmenin devralanın yerleşim yeri noterliğinde özel siciline kaydedilmesi geçerli olur' hükmü yer almaktadır. Madde metninden açıkça anlaşıldığı üzere, sözleşmenin alıcının yerleşim yeri noterliğinde tescili geçerlilik şartı olup, aksi halde mülkiyeti muhafaza kaydı kalkıp, doğrudan doğruya bir satış, yani şartsız satış meydana gelmiş olur.

  • M.M.Araç Satış Söz. niye deftere tescil olunur hadi tescil olundu niye adresindeki noterliğe gönderilir hala anlamış değilim. Tescil olsa ne olur olmazsa ne olur. Satış yapılır biri alıcıda biri satıcıda diğeride trafikde olsun.Ben tescil ediyorum bugüne kadar bir işe yaradığını da görmedim. Ruhsata da işleniyor bu geri kalan iş ne oluyor kafam basmıyor. Angarya iş dedikleri bu oluyor sanırım.


  • M.M.Araç Satış Söz. niye deftere tescil olunur hadi tescil olundu niye adresindeki noterliğe gönderilir hala anlamış değilim. Tescil olsa ne olur olmazsa ne olur. Satış yapılır biri alıcıda biri satıcıda diğeride trafikde olsun.Ben tescil ediyorum bugüne kadar bir işe yaradığını da görmedim. Ruhsata da işleniyor bu geri kalan iş ne oluyor kafam basmıyor. Angarya iş dedikleri bu oluyor sanırım.


    kesinikle katılıyorum.

  • Ali bey size katılmamak elde değil. Birçok işimiz zaten öyle, zamanında o ilde ne kadar menkul, gayrimenkulün rehnedildiğini tespit için tescil defteri tutulmaya başlanmış, amacı çoktan bitmiş ama angaryası halen devam.