• Arkadaşlar,
    Türk Vatandaşlıktan çıkmış bir kişi. Elinde vatandaşı olduğu ülkenin kimlik kartı ve Konsoloslukça verilmiş 5203 sayılı kanunla tanınan hakların kullanılmasına ilişkin belge olan MAVİ KART var.


    Bildiğim ; vatandaşı olduğu ülkenin kimlik kartının tercümesi ile işlem yapılması gerekirse MAVİ KARTIN fotokopisinin eklenebileceği..
    Şimdi,
    bu şahsın diyelim ki AVUKAT GENEL VEKALETNAMESİ vermek için başvurması halinde hangi kimliğinin kullanılacağı hususunda bilgi, görüş ve mümkünse genelge/genel yazı vs.. paylaşmanızı rica ediyorum..
    Ya da uygulamanızda işlem özelliğine göre farklılık varsa paylaşırsanız sevinirim..

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

    Mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenleyen Tanju KIRLI ().

  • Hukuk 4861
    Ankara, 8.4.2005
    Özü: T.C.Merkez Bankasında hesabı bulunan şahıslarca verilen vekaletnameler Hk

    G E N E L G E
    ( 14 )

    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE




    İLGİ: 13.01.1999 tarihli ve (1) sayılı genelgemiz.


    İlgi genelgemizde T.C.Merkez Bankası kredi mektuplarının ödenmesine ilişkin düzenlenen vekaletnameler hakkındaki açıklamalara yer verilmişti.

    Bu kez, Yönetim Kurulunun 25.03.2005 günlü toplantısında görüşülen T.C. Merkez Bankası İdare Merkezinin 10.02.2005 günlü ve 9258 sayılı yazısında;

    “Bilindiği üzere, 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 29. maddesi 4112 Sayılı Kanunla değiştirilmiş, vatandaşlıktan izin almak suretiyle çıkan şahısların Türkiye’deki bazı haklarının saklı tutulması hüküm altına alınmış ve bu haklarını kullanabilmeleri için de kendilerine “4112 Sayılı Kanunla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” verilmesi uygulaması başlatılmıştır.

    Belge uygulamasına ilişkin olarak Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 1998/26 nolu Genelgenin 5. maddesinde, düzenlenecek vekaletnameler hakkında, tapu işlemlerine münhasır olmak üzere açıklamalar getirilmiş, sair vekaletnamelerden bahsedilmemiştir. Bu çerçevede, T.C. Konsoloslukları veya T.C. Noterleri tarafından Belge’ye istinaden düzenlenen ve ilgi (a)’da kayıtlı Genelgenizde (İlgi genelgemiz) belirtilen şekil şartlarını taşıyan vekaletnameler, nezdimizde hesapları bulunan yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın işlemlerinde geçerli olarak kabul edilmiştir.

    Diğer taraftan, 403 Sayılı Kanunun anılan maddesi 5203 Sayılı Kanunla tekrar değiştirilmiş ve bu değişikliğe ilişkin olarak ilgi (b)’de kayıtlı Genelge (T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 27.10.2004 Tarihli ve 2004/15 (NVİ) sayılı genelgesi) ile vekaletname düzenlenmesi hususunda getirilen açıklamalarda, Belge’nin geçerli kimlik olmadığı, Belge sahiplerinin uyruğuna geçtikleri ülke kimliğine istinaden vekaletname düzenletmeleri ve bu vekaletname ile yapılacak işlemlerde Belge’nin onaylı fotokopisinin ibrazının istenmesi gerektiği belertilmektedir.








    Bu çerçevede, bundan böyle, Bankamızda hesabı bulunan vatandaşların Belge’ye istinaden düzenletmiş oldukları vekaletnamelerle işlem yapılmayacak, Belge sahiplerinin vekaletnamelerini uyruğuna geçtikleri ülke kimliğine göre düzenletmiş ve onaylı Belge fotokopisinin vekaletnameye eklenmiş olması halinde işlem yapılacaktır.

    Nezdimizde hesabı bulunan vatandaşlarımızın mağdur olmalarının önlenmesini teminen keyfiyete bilgilerinizi rica ederiz.”

    Denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,


    BAŞKAN


    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri

  • [size=2]*TNB 1998/43-49_ 4112 (değişik 5203) Sayılı Kanunla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına ilişkin belgeye dayanılarak vekaletname düzenlenmesinin mümkün olamıyacağı hk.[/size]

  • Merhaba arkadaşlar,
    Yeni Kanun değişikliği ile mavi kartlarıda artık kimlik yerine kullanacağım. kolay gelsin. iyi çalışmalar.

  • Enver bey çok teşekkürler

    MEVZUAT
    Kanun No :
    6304

    Kabul Tarihi : 09/05/2012
    Resmi Gazete Tarihi: 18/05/2012
    Resmi Gazete Sayısı: 28296
    MADDE 9 – 21/2/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanununa bağlı değerli kağıtlar tablosunun sonuna "15. Mavi Kart 5,00 TL" ibaresi eklenmiştir.
    MADDE 10 – 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasına "Türk vatandaşları" ibaresinden sonra gelmek üzere ", doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoyları" ibaresi eklenmiştir.
    MADDE 11 – 5490 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler (m) ve (n) bentleri olarak eklenmiş ve mevcut bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.
    "m) Mavi Kart: Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve söz konusu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren resmi belgeyi,
    n) Mavi Kartlılar Kütüğü: Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların altsoylarının kayıtlarının elektronik ortamda tutulduğu kütüğü,"

    MADDE 12 – 5490 sayılı Kanuna 8 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 8/A maddesi eklenmiştir.
    "Mavi Kartlıların kayıtları
    MADDE 8/A – (1) Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bunların 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde belirtilen altsoyları, Genel Müdürlükçe elektronik ortamda tutulan Mavi Kartlılar Kütüğüne kaydedilir. Bu Kütüğe kaydedilenler, her türlü nüfus olaylarını yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere beyan etmekle yükümlüdürler."

    MADDE 13 – 5490 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
    MADDE 14 – 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
    "MADDE 28 – (1) Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve üçüncü dereceye kadar olan altsoyları, bu maddede belirtilen istisnalar dışında Türk vatandaşlarına tanınan haklardan aynen yararlanmaya devam ederler. Millî güvenliğe ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklıdır.
    (2) Bu madde kapsamında bulunan kişilerin, seçme ve seçilme, muafen araç veya ev eşyası ithal etme hakları ile askerlik hizmetini yapma yükümlülüğü yoktur. Bu kişilerin sosyal güvenliğe ilişkin kazanılmış hakları saklı olup bu hakların kullanımında ilgili kanunlardaki hükümlere tabidirler.
    (3) Bu madde kapsamında bulunan kişiler, bir kadroya dayalı ve kamu hukuku rejimine tabi olarak asli ve sürekli kamu hizmeti görevlerinde bulunamazlar. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarında işçi, geçici veya sözleşmeli personel olarak çalıştırılabilirler.
    (4) Bakanlar Kurulu gerekli görmesi halinde üçüncü dereceden itibaren hangi dereceye kadar olan altsoyların bu maddede tanınan haklardan faydalanabileceğini belirleyebilir.
    (5) Bu madde hükümlerinden yararlanacak olan altsoyun, üstsoyu ile soy bağını belgelendirmesi şarttır.
    (6) Bu madde kapsamında bulunan kişilere, talepleri halinde bu maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kart düzenlenir. Bu Kart, 21/2/1963 tarihli ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu kapsamındadır.
    (7) Bu maddenin sağladığı hakların kullanılmasında Mavi Kartın ibrazı yeterlidir. Kartın ibraz edilememesi durumunda Kimlik Paylaşımı Sistemi aracılığıyla Mavi Kartlılar Kütüğünden alınacak kayıt örneği ve uyruğunda bulunulan devlet makamlarınca verilmiş kimlik bilgilerini gösteren belge ile işlem yapılır. Bu kişilerin kimlik bilgilerinde değişiklik olması durumunda uyruğunda bulunduğu devlet makamından alınmış eski ve yeni kimlik bilgilerini gösteren belgenin usulüne göre tasdik edilmiş Türkçe tercümesi ile birlikte ibrazı zorunludur.
    ( 8) Bu madde kapsamında bulunan kişilere Bakanlığın tespit edeceği esaslar çerçevesinde kimlik numarası verilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aranan yerlerde bu kimlik numarası kullanılır.
    (9) Mavi Kartın düzenlenmesi ve dağıtılması ile Mavi Kartlılar Kütüğünün elektronik ortamda tutulmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
    (10) Kamu kurum ve kuruluşları, bu madde hükümlerinin uygulanması amacıyla her türlü tedbiri alır ve gerekli düzenlemeleri yapar."
  • Kemal bey,
    Aynı metni internette buldum..
    Lakin "bu hakların kullanılmasında" derken alt maddelerinde sayılan haklarda, mavi kartla noterlikte işlem yaptırabileceğine hâlâ emin değilim..
    :(

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

  • Rica ederim arkadaşlar. Bilgileri paylaşmak için bu forum altında toplandık.
    En çok sevindiğim nokta, gurbetçilere "bu mavi kartı kimlik yerine kullanamıyoruz" diyerek tartışmaktan, serzenişlerinden kurtuldum. :) Kolay gelsin. Sağlıcakla kalın.


  • Rica ederim arkadaşlar. Bilgileri paylaşmak için bu forum altında toplandık.
    En çok sevindiğim nokta, gurbetçilere "bu mavi kartı kimlik yerine kullanamıyoruz" diyerek tartışmaktan, serzenişlerinden kurtuldum. :) Kolay gelsin. Sağlıcakla kalın.


    Nihayet dün,
    siz meslektaşlarımın paylaştıkları ve ayrıca telefonda destek aldığım meslektaşlarım sayesinde mavi kartla araç satışı yaptım.. Hayırlı uğurlu olsun.. :)
    Teşekkürler tekrar tekrar...

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

  • Nihayet dün,
    siz meslektaşlarımın paylaştıkları ve ayrıca telefonda destek aldığım meslektaşlarım sayesinde mavi kartla araç satışı yaptım.. Hayırlı uğurlu olsun.. :)
    Teşekkürler tekrar tekrar...


    TANJU BEY TNB HUKUK İŞLERİNDEN GÖRÜŞ ALDINIZMI ? ALDINIZSA ONLARIN YORUMU NE YÖNDE OLDU ?


    HALA YÜRÜRLÜKTE OLAN GENELGELERİMİZ VAR.

  • Erkan bey,
    bu hususta, arkadaşlara örnek veya emsal teşkil edebilecek müsbet bir cevabım olmadığı için, size özel bir ileti ile cevap vermenin daha uygun olacağını düşündüm..
    Saygılar.

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

  • Arkadaşlar ben bu yazıdan Noterlik İŞLEMLERİNDE, mavi kart yeterlidir diye bir sonuç çıkarmıyorum, bu benim yorumum tabiki. Eskisi gibi genelgelere göre işlem yaparım.


  • Arkadaşlar ben bu yazıdan Noterlik İŞLEMLERİNDE, mavi kart yeterlidir diye bir sonuç çıkarmıyorum, bu benim yorumum tabiki. Eskisi gibi genelgelere göre işlem yaparım.


    Katip olarak aynı fikirdeyiz.
    :(

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."