BANKADAN HESAP KAT İHTARNAMESİ (kredi kartı)

  • 140-6082 Ankara, 06.03.2008
    Özü: Hesap özeti bildirimlerinin harca tabi olduğu hk.

    G E N E L G E
    ( 7 )
    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE



    İLGİ: a) 06.09.2007 günlü ve Mali Danışmanlık 396-17711 (2007/43) sayılı,
    b) 19.10.2007 günlü ve Mali Danışmanlık 458-20674 (2007/57) sayılı,
    Genelgelerimiz.


    Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne dayanılarak yayımlanan;

    1- İlgi (a) Genelgemiz ile vadesinde ödenmeyen kredilerle ilgili olarak noterlikler aracılığı ile borçlulara gönderilen ihtarnamelerin kredilerin geri ödenmesi manasındaki işlemlerden olması sebebiyle harçtan istisna edileceği bildirilmiştir.

    2- İlgi (b) Genelgemizde, süresinde ödenmeyen kredi kartı borçları sebebiyle kart hamillerine gönderilen ihtarnamelerin de aynı istisnadan yararlanacağı belirtilmiştir.
    Diğer taraftan bazı noterliklerimizden alınan müracaatlar üzerine, vadesinde ödenmeyen kredi kartı borçları için borçluya gönderilen ihtarnamelerin harç istisnası kapsamında olduğuna dair 2007/57 sayılı Genelgemiz dayanağı olan görüşlerinin, ödemede gecikme olmaksızın, borcun bildirim tarihindeki mevcut durumunu gösteren hesap özeti bildirimlerine de uygulanıp uygulanmayacağı sorulmuştur.

    Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 13.02.2008 günlü ve 14234 sayılı yazıda ise;
    “İlgi (a)’da kayıtlı yazınızla, kredi kartı borcunu ödemeyenlere noterlikleriniz vasıtasıyla gönderilen ihtarnamelere 492 sayılı Harçlar Kanununun 123 üncü maddesi çerçevesinde harç istisnası uygulanıp uygulanmayacağı sorulmuş, ilgi (b)’de kayıtlı yazımızla da noterlikleriniz aracılığı ile gönderilecek ihtarnamelerde harç istisnası uygulanması gerektiği tarafınıza bildirilmişti.
    Bu kez ilgi (c )’de kayıtlı yazınızla, kredi kartı borcunu ödemeyenlere noterlikleriniz vasıtasıyla gönderilen ihtarnamelere harç istisnası uygulaması gerektiği yönündeki görüşümüzün tarafınızca genelge yapılması neticesinde, ödemede gecikme olmaksızın hesabın mevcut durumunu gösteren hesap özeti bildirimlerine de istisna uygulanıp uygulanmayacağı hususunda tereddütlerin oluşması sebebiyle bu konuda da görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.
    Ödemede gecikme olmaksızın noterlikleriniz aracılığı ile gönderilen hesap özeti bildirimleri, kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödemelerine ilişkin işlemler kapsamında bulunmadığından, harç istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.”
    denilmektedir.
    Buna göre ödemede gecikme olmaksızın, bankalarca kredi borçlularına, borcun bildirim tarihindeki mevcut durumunu göstermek üzere gönderilen hesap özeti bildirimlerine harç istisnası uygulanması mümkün değildir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,

    BAŞKAN


    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)

    Mali Danışmanlık 458-20674


    Ankara, 19.10.2007
    Kredi kartı borçları ile ilgili ihtarnamelerde harç istisnası hk.
    Özü:
    G E N E L G E
    ( 57 )

    ........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ........................ NOTERLİĞİNE


    İLGİ: 06.09.2007 günlü ve Mali Danışmanlık 396-17711 (2007/43) sayılı Genelgemiz

    Gelir İdaresi Başkanlığı görüşlerine dayanılarak yayımlanan ilgi Genelgemizle, kredilerin vadesinde ödenmemesi sebebiyle noterler aracılığı ile kredi borçlularına hitaben keşide edilen ihtarnamelerin de kredilerin geri ödenmesi safhasındaki işlemler gibi nitelendirilerek harçtan istisna edilmesi gerektiği bildirilmiştir.
    Bazı noterliklerimizden Birliğimize intikal eden sorular üzerine Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen yazımızda;
    Bir kredi mukavelesine dayalı olarak kullanılan kredinin vadesinde alacaklı bankalara ödenmemesi halinde, bankaca borçluya gönderilen ihtarnamelerden harç alınmayacağı hususundaki uygulamaya devam edilmekle birlikte,
    -Kredi kartı borçlarından dolayı, bankalarca kart borçlularına gönderilen ihtarnamelere de harç istisnası uygulanıp uygulanmayacağı yönünden tereddüte düşüldüğü,
    - Bankalarca ilgili şahıslar adına düzenlenen kredi kartlarının kullanımından doğan borçlar yönünden bankaların ilgililere belirli dönemlerde hesap özeti göndermekte oldukları,
    - Bunun dışında bankaca bildirilen kredi kartı borcunun tamamını veya öngörülen minimum ödeme tutarını üç ay süreyle yapmayanlara da noterlik vasıtasıyla ihtarname gönderildiği,
    ifade edilerek,
    Bu durumda, kredi kartı borçlarından dolayı kart sahiplerine gönderilen bu ihtarnameler yönünden de Genelgemize esas görüşlerinde yer alan harç istisnasının uygulanıp uygulanmayacağı hususundaki Başkanlıkları görüşü talep edilmiştir.
    Gelir İdaresi Başkanlığından alınan 05.10.2007 günlü ve 88408 sayılı yazıda ise;
    “İlgi (a)’da kayıtlı yazınıza karşılık yazılan ilgi (b)’de kayıtlı yazımızla, bankalarca kullandırılan kredilerin temini ve bu krediler nedeniyle kredi kuruluşlarına karşı verilecek teminatlar ve alınan kredilerin geri ödenmesi safhasında geri ödemeye ilişkin işlemlerin harca tabi tutulmaması gerektiğinden, kredilerin vadesinde ödenmemesi sebebiyle noterlikleriniz aracılığı ile keşide edilecek ihtarnamelerden harç alınmaması gerektiği tarafınıza bildirilmişti.
    Bu kez ilgi (c)’de kayıtlı yazınızla, kredi kartı borcunu ödemeyenlere noterlikleriniz vasıtasıyla gönderilen ihtarnamelere de harç istisnası uygulanıp uygulanmayacağı hususunda görüşümüz talep edilmektedir.
    İlgi (c)’de kayıtlı yazınız konusu ile ilgili olarak, ilgi (b)’de kayıtlı yazımız çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir.”
    denilmektedir.

    Gelir İdaresi Başkanlığı görüşüne göre kredi kartı borçlarının süresinde ödenmemesi sebebiyle borçlu kart hamillerine gönderilen ihtarnameler de ilgide kayıtlı Genelgemiz esasları çerçevesinde harçtan istisna edilecektir.
    Diğer taraftan Gelir İdaresi Başkanlığı görüşünde bu konuda bir açıklama olmamakla birlikte, bankalar tarafından belirli dönemlerde borçlularına gönderilen ve ihtarname vasfında olmayan, sadece hesap durumunu gösteren hesap özeti bildirimlerinin harçtan istisna edilmesinin mümkün olmadığı düşünülmektedir.
    Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla,




    BAŞKAN


    Hasan YENİ
    (İstanbul 28.Noteri)

  • Özet olarak söylersek Muaccaliyet ihtarnamesi (borcu düşmüş), kredi kartı, kredilerden dolayı çekilen ihtarnamelerin hepsi harç dan muaf. Borca düşmemiş bildirim amaçlı gönderilen hesap özetleri veasir diğer ihtarnamaler harca tabidir.

  • Hesap ekstresi bildirimleri için, 6.1



    Kredi/kredi kartı Borcun ödenmesi ihtarı için 6,3

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

  • Buna göre ödemede GECİKME OLMAKSIZIN, bankalarca kredi borçlularına, borcun bildirim tarihindeki mevcut durumunu göstermek üzere gönderilen hesap özeti bildirimlerine harç istisnası uygulanması mümkün değildir.



    Borcunu geciktirmeden dolayı gönderilen ihtarnamelerde ise harç istisnası vardır.