Özürlü aracı...

  • İlgililer 1 yıl önce Annelerine Özürlü aracı almışlar.
    Anne geçenlerde ölmüş.
    Varislerin hepsi bir kardeş lehine bu araç için Mirastan Feragat etmek istiyorlar.
    Ancak bir şartları var: Özürlü araçları ÖTV den, vergiden muaf, budurumda da muafiyet devam edecekse işlemi yapacaklar.
    Bu konuda bilgisi olan var mı?

  • f) Veraset Yoluyla Sadece İstisnadan Yararlanılan Aracın İntikal Etmesi
    Muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bundan başka mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir. Ancak muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır.

  • Merhaba,
    Araç tüm hissedarlar üzerinde durması şartı ile vergi muafiyeti oluyor. Diğer Mirasçılardan biri lehine feragat yaparlar ise vergi muafiyetinden çıkıyor. Kolay gelsin.

  • Tarih 30/04/2010
    Sayı ÖTV-2/ 2010-3
    Kapsam [Blocked Image: http://www.gib.gov.tr/icons/ecblank.gif]
    ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12



    Konusu : Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması.
    Tarihi : 30.04.2010
    Sayısı : ÖTV-2/ 2010-3
    İlgili Olduğu Maddeler : ÖTV Kanunu madde: 7/2, 15/2-a.
  • 5766 Sayılı Kanunun 19/f maddesi ile 4760 Sayılı ÖTV Kanununa 15/2-a maddesinin eklendiği, buna göre engelliler ÖTV istisnasından yararlanarak iktisap ettikleri araçları 5 yıl kullandıktan sonra satalarsa, ilk alım sırasında ödemedikleri ÖTV’yi beyan etmelerine gerek yoktur.



    5 yıllık süre sonunda satılabilen özürlüye ait aracın satışı işlemi nedeniyle, Vergi Dairesinden, Gümrükten ÖTV konusunda izin almaya veya herhangi bir kuruma ÖTV ödemesi yapmaya gerek yoktur.



    Trafiğe kayıt tarihi itibariyle 5 yılı ilk sahibinin kullanımında geçmiş ve Trafik Tescil Belgesinde Karayolları Trafik Yönetmeliği gereği satılamaz kaydı bulunmayan bu tür özürlü araçlarının, 4760 Sayılı Kanunun 15/2-a maddesi gereğince satışında herhangi bir hukuka aykırılık söz konusu değildir.
    5766 Sayılı kanun değişikliği ÖTV bakımından diyor ve bayiden alınanları kapsıyor aracı kendisi ithal etmiş ise 10 yıl gümrük vergisini ödemeden satamaz.
    Mirasçılara kalırsa yani feragat olursa, mirasçılar açısından 5 yıl dolmadan da feragat yapılsa vergilerden muaftır.
    Ancak beş yıllık süre dolmuş olsa dahi mirasçılar 3 kişilere devrediyor ise Vergi dairesine göndermek ve izin almak gerekiyor.

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."