TARIM KREDİ KOOP. ARA TASDİK

  • Yinemi kapanış, görüldü meselesi çıktı.

    İşin seyri gereği defterlerin kullanılmasına gerek kalmaması, (defterin bitmesi, faaliyetin bırakılması, apartmanın yıkılması, fesih gibi vs. durumlar gibi) veyahutta vergi döneminin sona ermesi nedeniyle, kayıtlarının sonuna şerh düşülmesine "KAPANIŞ ONAYI YAPILIR" yani işbu defter ......sahifesinde kapatılmıştır. kaşesi basılır. Peki bu işlemden sonra, defterin bir sonraki sayfasından ara tasdik olurmu? Bir daha bu defter açılırmı?

    Kapanış onaylaması yapılmış, bir defterin ertesi yılda kullanılmak istenmesi halinde, tasdikin yeniletilmesi "ARA ONAYLAMASI" diye tanımlanmıştır. Bu cümle ne kadar doğru? bilmiyorum. çünki defter kapanmış artık.

    Bitmemiş defter faaliyete devam eden tarafından, bir sonra ki yılda da kullanacak ise, Defterin türüne göre, son kaydına benim bildiğim Görüldü yapılır, devamındanda Ara tasdik (Ara onay açılış) yapılır.

  • Ziraat odası Meclis Karar ve yönetim kurulu karar defteri için Hukuk işleri ve mali danışmanlığı aradım yapabilirsiniz sorun yok dediler ( defter 2011'de tastik edimiş daha sonra hiç ara tastikleri yapılmamış) yeni çıkan tebliğ ticari faaliyeti olanlar için değerlerini onaylayabilirsiniz diyorlar


  • Ziraat odası Meclis Karar ve yönetim kurulu karar defteri için Hukuk işleri ve mali danışmanlığı aradım yapabilirsiniz sorun yok dediler ( defter 2011'de tastik edimiş daha sonra hiç ara tastikleri yapılmamış) yeni çıkan tebliğ ticari faaliyeti olanlar için değerlerini onaylayabilirsiniz diyorlar



    :o Söz uçar gider, yazı her zaman baki kalır. 96/57 nolu genelgenin 4.maddesinin 2. ve 3.bendleri



  • :o Söz uçar gider, yazı her zaman baki kalır. 96/57 nolu genelgenin 4.maddesinin 2. ve 3.bendleri

    .


    Tasdike tabi defterlerin dolması dolayısıyle veya sair sebeplerle yıl içinde yeni defter kullanmaya mecbur olanlar bunları kullanmaya başlamadan önce” hükme bağlanmıştır. Yine aynı Kanunun Tasdiki yenileme başlıklı 222 nci maddesinde ise, “Defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenler Ocak ayı, hesap dönemleri Maliye Bakanlığınca tespit edilenler bu dönemin ilk ayı içinde tasdiki yeniletmeye mecburdurlar.” hükmüne yer verilmiştir.
    Bu hükümlere göre, defterlerin normal olarak yukarıdaki sürelerde tasdik ettirilmesi gerekir. Bununla beraber bu sürelerin sonundan itibaren bir ay içinde yapılacak tasdikler de geçerli kabul edilecektir. Ancak Vergi Usul Kanununun 352/II-6. maddesine göre ceza kesilmesi gerekecektir. Bu sürelerin bitiminden sonra tasdik ettirilen defterler ise, hiç tasdik ettirilmemiş sayılacak ve aynı Kanunun 352/I-8. maddesine göre usulsüzlük cezası kesilecektir.
    Dolayısıyla 1993-1994 veya 1995 yıllarına ait defterlerin açılış tasdiklerinin yukarıda belirtildiği gibi kanuni sürelerde yapılması kanuni bir zorunluluk olup 1996 yılında tasdiklerinin yapılması mümkün bulunmamaktadır.
    b- Vergi Usul Kanununun 174 ncü maddesinde Defterlerin hesap dönemi itibariyle tutulacağı, kayıtların her hesap dönemi sonunda kapatılıp yeniden açılacağı ve hesap döneminin de normal olarak takvim yılının olduğu hüküm altına alınmıştır.
    Bu hükümden de anlaşılacağı üzere, defterlerin her hesap dönemi itibariyle tutulması gerekmektedir. Ancak herhangi bir hesap döneminde muamelelerin azlığı ile kısmen kullanılmış olan defterlerin, yeniden kanuni süresinde tasdik edilmek şartıyla gelecek hesap döneminde de kullanılması mümkün bulunmaktadır.
    c- Yukarıda belirtildiği gibi, defter tutmak mecburiyetinde bulunan vergi mükelleflerinin, tasdike tabi olan defterlerini Vergi Usul Kanunun ilgili hükümlerine göre tasdik ettirmeleri halinde yasal ödevlerini yerine getirmiş olmaları mümkün olduğundan dolayı, aksi durumda bir veya bir kaç hesap dönemi tasdik ettirmeden kullanmaları hem Vergi Kanunları hem de Türk Ceza Kanunu yönünden suç teşkil etmektedir.


    ADEM ABİ'YE KESİNLİKLE KATILIYORUM. GENELGE YAYINLASINLAR OZAMAN.