A.Ş.ATANAN KAYYIM İÇİN İMZA SİRKÜSÜ

  • İflası istenen bir A.Ş. e mahkeme kayyım atamış, imza sirküsü yaptırmak istiyolar. Ticaret Sicil önce imza beyannamesi istemiş, mahkemeden alınan kararı müstenit gösterip imza beyannamesi yaptık. İmza Sirküsü için Mahkeme kararı, Ticaret Sicilden verilecek belge yeterli olurmu? ben ana sözleşmenin ilan edildiği gazeteyide istiycem ama sanırım gazeteleri yoktur, çünkü bu şirket bu tür işleri hep istanbulda yaptıyor. Kayyım için istanbulda yaptıramazlar çünkü kayyım oraya gidemez.Fikri olan arkadaşların yardımı istiyorum, genel yazı veya genelge bulamadım.

  • Mahkeme kayyum atamış ise görevide bellidir.İflasına karar verilen şirketin iflası ile ilgili tüm işlemleri de yapma yetkisi almıştır.Dolayısiyle kayyum kararının ticaret siciline tescili için kayyum imza beyannamesi ibraz etmesi gerekir.Tescil işlemi bittikten sonra kayyum göreve başlar.Kendine verilen görevi bitinceye kadar ifa eder. Ek bir işlem için hakimden izin alır. :) :) Mantığım bu kadarına hükmediyor.Şimdilik.

  • mahkeme tarafından verilen kayyum kararı ticaret sicili tarafından tescil edilir.
    Özel işlemler için cabir abininde bahsettiği gibi özel izin alınması gerekir.

  • Kayyum a düşmüş bir şirket ile kira sözleşmesi yapmıştım. İlk baştan ek karar istemiştim. Hakim gerek yok yapabilirsiniz dedi başka noterlere sorduk onlarda yapabilirsiniz ek karara gerek yok dediler. İş bittikten sonra benimde aklıma pek yatmamıştı yine araştırmaya devam ettim ve mutlaka alınmasının gerektiğini öğrendim. Şimdi kanun maddesi aklımda değil ama şirketin dışarıya karşı olan tüm işlemlerinden parasal ,alım,satım kira vesair ek karar mutlaka almanızı tavsiye ederim.

  • Merhaba,



    Kayyım, bir işi görmek, yerine getirmek üzere Atanan kişidir.



    Kayyımın türlerini unutmamak gerek, bunlardan bazıları yönetim kayyımı ve denetim kayyımıdır.



    Yönetim kayyımı, genelde şirketin olağan işlerini yürütmekle görevlidir. Şirketin olağanı ise yani olması gerekeni ise şirketin aktiflerini artırmaktır. Yani lehine işlem görmektir.



    Eğer bir yer kiralanacak ve şirket bu işten rant elde edecekse kayyım bu işlemi yapabilir. Velakin Noter'in böyle bir araştırma sahası bulunmamaktadır. O nedenle kayyım bu konularda rahat olsada Noter'lerin tebdiren karar istemesi gerekmektedir.



    Bazen kayyım kararlarında yetki çevreside belirlenir, işte bu durumlarda yetkinin çerçevesi göz önünde bulundurulmalıdır.


    TMK 427 ilgili fıkraları gereğince kayyımlar şirketin komple yönetiminide alabilir, ortaklığıda temsil edebilir.



    İzin Ticaret Mahkemesinin bir üst izin ve denetim mekanizması tarafından verilir.



    Saygılarımla

  • Cevap yazan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Mahkeme tarafından yetkilendirilen kişilere imza sirküsü yapmaya gerek olmadığı, ellerinde bulunan yetkinin önemli olduğu, fakat şirket mutlaka imza sirküsü isterse mahkemenin verdiği kararın sicile ilanından sonra o metinde yazan yetki ile sirkü yapılabilir veya sadece kayyım atanmıştır diye yazıyo ise beyannamede yazdığımız gibi yazabilir." Şirketi temsil ederken şu imzalarımı kullanacağım" gibi, sirkü dışında başka işlem için geldiğinde imza sirküleri ile birlikte mutlaka mahkemeden bu konu ile ilgili yetki verilmiş olması geriktiğini öğrendim, paylaşmak istedim.