SAĞLIK RAPORLARI HK.

  • Sevgili Meslektaşlarım :


    İşlemlerde kullanmak üzere AKLİ MELEKELERİNİN YERİNDE OLDUĞUNA DAİR raporların günlük olacağı ve fotoğraflı olacağını hep söyleriz.
    Bunu neye dayarnarak söylüyoruz çünkü Aile Hekimlerinden verilen ve
    işleme eklenen raporlarda fotoğraf yok ve biz bu raporları kullanıyoruz bu konuda rica etsem bilgi verir misiniz Saygılarımla.

    Mey Biter Saki Kalır, Her Renk Solar Haki Kalır, Diploma Cehlini Alsada Varsa Hamurunda Eşşeklik Baki Kalır...

  • Filiz hanım biz yazıyı yazarken fotoğraf yapıştırılmasını diye yazıyoruz ve yapıştırıyorlar. Sağlık Raporu'nun da işlem tarihi ile aynı gün olması gerekiyor. Sağlık bu sonuçta dimi ama ;D selamlar..


  • Sevgili Meslektaşlarım :


    İşlemlerde kullanmak üzere AKLİ MELEKELERİNİN YERİNDE OLDUĞUNA DAİR raporların günlük olacağı ve fotoğraflı olacağını hep söyleriz.
    Bunu neye dayarnarak söylüyoruz çünkü Aile Hekimlerinden verilen ve
    işleme eklenen raporlarda fotoğraf yok ve biz bu raporları kullanıyoruz bu konuda rica etsem bilgi verir misiniz Saygılarımla.


    2003/17 sayılı genelge
    Bu nedenle, tüm yaşlılardan istenilerek bu kişileri ek külfetlerle yormamak için, yalnızca yapılacak hukuki işlemle ilgili olarak işlemin yapıldığı anda kişinin işlem yapma ehliyeti veya akli melekesinin yerinde olmadığından ciddi şüphe duyulması ve/veya bu yolda bir iddia ve şikayetin bulunması halinde tabip raporu istenmelidir

  • 93-67 Nolu genelge. işlem tarihi ile rapor tarihinin aynı gün olması hk.


    Daha doğrusu kişiyi bizlerin hastaneye veya sağlık ocaklarına bir üst yazı yazıp sevk etme gibi bir mecburiyetimizde yoktur. bu iş öte den beri alışıla gelmiş bir iştir.



    ilgili noterlik tarafından hastaneye veya sağlık ocaklarına bir üst yazı fotoğraflı veya fotoğrafsız veya sol koluna mühür basılmış vaziyette sevk edilir diye bir yazı varmı ?? yoo!!! yok. veya alınacak akli meleke raporununda resimli olacak diye bir yazı varmı? yoo!! yok. ben şimdiye kadar hiç rastlamadım.
    sol koluna Mühür basarsın İlgili Damgalı bestil olur. Birgün olur yaşlanırız işimiz Noterliğe Düşerse aynı mühürü bizede basarlar. bizde aynısı olacağız. ;D ;D

  • 05.06.1996 Tarihli 27 Numaralı Genelge


    Özü: İlgilinin temyiz kudretinin tespiti için alınacak raporlar Hk.


    G E N E L G E


    ( 27 )



    Noterlikte işlem yaptıracak ilgililerden temyiz kudretlerinin tesbiti için alınması gereken raporlar bakımından intikal eden tereddütler üzerine görüş istenilmiş idi.


    Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden alınan 20.05.1996 günlü 7788 sayılı yazıda:


    “Noterlikte işlem yaptıracak ilgililerden temyiz kudretlerinin tesbiti için alınması gereken raporların; özel doktorlar tarafından verilmesi halinde, hükümet tabibi veya sağlık müdürlüğü tarafından tasdik edilmesini isteyen ve Genel Müdürlüğümüze ait 1 Şubat 1993 gün ve 4319 sayılı mütalaa yazısına dayanılarak Türkiye Noterler Birliği tarafından çıkarılan 1993/14 sayılı genelgenin uygulamada tereddüt yarattığı; Samsun Sağlık Müdürlüğü Müfettişlerinin doktor raporlarının tasdik edilmesine imkan olmadığını söyledikleri ve zaten yapılan tasdiklerin de “adı geçen doktor müdürlüğümüzde kayıtlıdır” şeklinde verilen bir şerhle yapıldığı belirtilerek ilgi sayılı yazınız ve ekiyle konu hakkında Bakanlığımızın görüşleri sorulmuş olmakla konu incelendi.


    Gerek Noterlik Kanununda ve gerekse Noterlik Kanunu Yönetmeliğinde, işlem ilgililerinin temyiz kudretlerinin tesbiti için alınması gereken doktor raporlarının ne şekilde alınması gerektiği konusunda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.


    Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 13 Temmuz 1976 gün ve 15645 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 14 Ağustos 1976 da yürürlüğe girmesi üzerine; Türkiye Noterler Birliği Başkanlığı tarafından yönetmeliğin uygulanmasına yönelik olarak çıkarılan 1976/22 sayılı genelgenin 13.maddesinde; ilgililerden istenilecek raporların ne şekilde alınması gerektiği konusunda ilk düzenleyici hükümler yer almıştır. Söz konusu 1976/22 sayılı genelgenin 13.maddesinde şöyle denilmektedir:


    “Temyiz kudretinin doktor raporuyla saptanmasının kabul edilmesi burada doktor için, hükümet veya devlet hastanesi sinir akıl hastalıkları mütehassısı gibi terimlerin kullanılmamış olması herhangi bir tabib tararfından verilecek raporun kabul edilebileceğini göstermektedir. Ancak, bu tabib serbest bir kimse olduğu takdirde imzasının sağlık müdürlüğüne veya hükümet tabibine tasdik ettirilmesi yapılan işlemin sağlamlığı bakımından yerinde olur”.


    Uygulama Türkiye Noterler Birliği Başkanlığı tarafından çıkartılan 1976/22 sayılı genelgede belirtildiği şekilde sürmekte iken bazı tereddütlerle karşılaşılmış ve Bakanlığımızından görüş istenilmiştir. Genel Müdürlüğümüze ait 1 Şubat 1993 gün ve 4319 sayılı mütalaa yazısı üzerine bu yazımıza uygun olarak Türkiye Noterler Birliği Başkanlığı tarafından 1993/14 sayılı genelge çıkarılmıştır. Bu genelgede şöyle denilmektedir:


    “Konu ile ilgili yazınızda noterlerin iş yaptırmak isteyen kişilerin yetkili ve ehil olup olmadıklarını araştırmaları sırasında, raporun nereden alınacağı, hükümet tabibleri tarafından verilen raporların bu konuda yeterli olup olmayacağı, noterlerin ilgiliyi doktora sevk zorunluluklarının olup olmadığı, ilgili veya yakınlarının özel doktordan temin edecekleri raporlarla işlem yapabilip yapamıyacakları konularında Bakanlığımızdan görüş sorulmaktadır.


    Bilindiği gibi, yasaların noterlere verdiği görev gereği noterlikte iş yaptırmak isteyen ilgilinin hukuki ehliyeti veya akli melekelerinin tam olup olmadığı hususunda şüpheye düşülmesi halinde doktor raporu istenmesi gerekmektedir. Zira, noterlerin doktora sevk gibi bir görevleri olmayıp, sözkonusu raporu işlem ilgilisinden getirmesini istemeleri gerekir. İşlem ilgilisinin getireceği rapor, ilgilinin hukuki ehliyeti veya akli melekelerinin işlem yapmaya elverişli olduğunu gösterecek içerikte olmalıdır. Böyle bir raporun hükümet tabibi veya hükümet tabininin mütehassıs hekim tarafından muayenesi gerektiği yolundaki mütalaa veya tavsiyesi halinde mütehassıs hekimden verilecek rapor yahut doktor imzası hükümet tabibi veya sağlık müdürlüğü tarafından tasdik edilmiş olması kaydıyla özel hekimler tarafından düzenlenmiş olmasının yapılacak işlem yönünden sakınca doğurmayacağı sonucuna varmak yerinde olacaktır.”


    Bu itibarla, temyiz kudretinin tesbiti için alınacak raporlarda yukarıda açıklanan genelgeler doğrultusunda işlem yapılması gerektiği düşünülmektedir” denilmektedir.


    Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.


    Saygılarımla.




    Arkadaşlar, biz rapor için hastaneye sevk yazmıyoruz, ilgilinin koluna mühür de vurmuyoruz, fotoğraf yapıştırmıyoruz, bizim burda tapu müdürlüğü sevk yazıyor, baştan hastane bizdende sevk yazısı istedi ama sonra genelgeyi gösterdik, alıştılar, şimdi hiç istemiyorlar.



  • Arkadaşlar, biz rapor için hastaneye sevk yazmıyoruz, ilgilinin koluna mühür de vurmuyoruz, fotoğraf yapıştırmıyoruz, bizim burda tapu müdürlüğü sevk yazıyor, baştan hastane bizdende sevk yazısı istedi ama sonra genelgeyi gösterdik, alıştılar, şimdi hiç istemiyorlar.


    Biz sevk yazısı yazıyoruz;
    İlgilinin kimliğini açıkça belirttiğimiz yazıya, ilgilinin yapacağı işlemi de vasiyetname, mirastan feragatname, gayrimenkul satış vekaletnamesi gibi açıkça belirtiyoruz.
    ilgili doktor muayenesinden sonra bize hitaben ... Noterliği'ne diye yazdığı raporda ilgili ...... 'nın akli melekeleri yerinde olup, vasiyetname, feragatname vs.. yaptırabileceği... şeklinde belirtiyor..


    Öncelikle Devlet hastanesi ne göndermekle beraber,aile hekimi raporuda olabiliyor..


    :)

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."