Azilnameler hk.

  • Arkadaşlar Azilnamelere dikkat etmemiz gerekiyor.Düzenleme azilnameler hepsi asıl olmalı ve hepsine imza almamız gerekiyor.
    Herkes biliyordur ama yine de hatırlatma yapalım dedim.

  • Ankara, 26.7.1999
    Özü: Düzenleme şeklinde yapılan işlemlerin tebliği ve talep halinde birden fazla asıl düzenlenebileceği Hk.
    G E N E L G E
    ( 24 )



    Düzenleme şeklinde yapılan bir işlem tebliğinin ne şekilde yapılacağı ve talep halinde birden fazla asıl düzenlenip düzenlenemeyeceği konusunda intikal eden tereddütler üzerine, görüş bildirilmesi istenilen Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel +Müdürlüğün’den alınan 09.04.1999 tarih ve 05147 sayılı yazıda;
    “1512 sayılı Noterlik Kanununun 84. ve devamı maddeleri düzenleme şeklinde hazırlanan noterlik işlemlerinin nasıl ve ne şekilde yapılacağını hüküm altına almıştır. Anılan Kanuna göre düzenleme şeklinde hazırlanan hukuki işlemler, noter tarafından bir tutanak halinde düzenlenir. Kanun gereği noter tarafından hazırlanan ve işlem sahibi tarafından imzalanan işlem aslı noterin de imzası ve mühürü olmak üzere noterlik dairelerinde saklanır. İş sahiplerine imzalatılmayan, sadece noterin imzası ve mühürünü taşıyan örnek ise iş sahibine verilir. Bu örneklerin Noter kanalı ile muhataba veya ilgilisine tebliğe çıkarılması durumunda; TEBLİGAT Kanununun 8. maddesi ile TEBLİGAT Tüzüğünün 10. maddesi birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.
    Bu iki madde birlikte incelendiğinde, 7201 sayılı TEBLİGAT Kanununun 8. maddesi “Tebliğ olunacak her nevi evrak, biri dosyasına konulmak ve diğeri tebliğ edilecek kimselere verilmek üzere, lüzumu kadar nüshadan terekküp eder. Bu nüshalarda iş sahibi veya vekilinin imzası bulunur.” hükmü ile örneklerde iş sahibi veya vekilinin imzasının bulunmasını şart koşmuş ancak, bu hükmün yanında örneklerde imza bulunmaması halinde nasıl TEBLİGAT yapılacağı TEBLİGAT Tüzüğünün 10. maddesinde ele alınmıştır. TEBLİGAT Tüzüğünün 10. maddesinde “Kendiliğinden (re’sen) yapılan TEBLİGATa ilişkin evrakı ise, tebliği çıkaran merciin kişi veya kuruluşun (ki burada noterliktir) yetkili memuru imzalar tebliğ olunmak üzere yetkili mercilerce verildiği tarih ve ilgilisi isterse bu konuda bir alındı verilir. Her türlü evrakın tebliğine ve davetiyelere ait tebliğ mazbataları dosyalarına konur” denilmektedir. Bu maddeye göre düzenleme şeklinde yapılan noterlik işlemlerinde tebliğe çıkarılacak örneklerinde iş sahibinin imzasının bulunmaması halinde, evrakı tebliğe çıkaracak noterin veya noterlikte çalışan yetkili kimselerin imzalarının olmasını yeterli görmüştür. Bu bakımdan TEBLİGAT yönünden düzenleme şeklinde hazırlanan noterlik işleminin örneğinde işlem sahibinin imzasının bulunmaması önemli değildir.
    Diğer tereddüt edilen hususa gelince; düzenleme şeklinde yapılan bir işlemden talep halinde birden fazla asıl (nüsha) düzenlenebilir. Ancak, bu takdirde talep edilen her bir nüshadan ayrı ayrı bir işlem kabul edilerek müstakilen harç alınması gerektiği düşünülmektedir.”
    Denilmiştir.


    Konu Yönetim Kurulunda ele alınıp, görüşülmüş, “düzenleme şeklinde yapılan iş kağıdının aslı noterlikte saklanır ve örneği ilgilisine verilir” şeklindeki 1512 sayılı Noterlik Kanunu’nun 84 ncü maddesi hükmü karşısında, düzenleme şeklinde yapılan bir işlemin birden fazla asıl olarak düzenlenemeyeceği düşünüldüğünden, (düzenleme şeklinde yapılan bir işlemden talep halinde birden fazla asıl (nüsha) düzenlenebileceğine) dair Bakanlık görüşünün bir kere daha incelenmesi istenilmiştir.
    Yönetim Kurulu’nun 20.07.1999 günlü toplantısında görüşülen Adalet Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nün 20.06.1999 tarih ve 09990 tarihli yazısında;
    “Konu ile ilgili olarak Birliğinize verilen 09.04.1999 tarih ve 05147 sayılı mütalaamızda bir değişiklik olmamıştır” denilmektedir.
    Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.
    Saygılarımla.

  • yani genelde olsa olsa çok nadir araç satış vekaletinin azli isteniyor... buranın insanı gözü kapalı güveniyolar maşallah ben uyarmaya kalkınca tepki alıyorum genelde :):):)