Taşıt Kira Sözlemelerinde Rehinli Araçlar ile ilgili4

  • 25.11.2008 Tarih ve (GENEL YAZI 117) göre,,,,



    Bu görüş doğrultusunda;


    1-Rehinli aracın zilyedliği rehin borçlusuna bırakılmış ise ve rehin borçlusu bu aracı KİRAya vermek istiyorsa, bu durumda keyfiyetin rehin alacaklısına bildirilmesi yeterli olup, ayrıca, rehin alacaklısının muvafakatına gerek bulunmamaktadır.


    2-Rehinli araç rehin alacaklısının zilyetliğine bırakılmış ise ve bu aracın rehin borçlusu tarafından KİRAya verilmesi isteniyorsa, bu durumda rehin alacaklısın muvafakatı gerekmektedir.



    Arkadaşlar Rehinli Araçların Taşıt Kira Sözleşmelerinde Rehin alacaklısının MUVAFAKATINI istiyormusunuz...


    Bildiğiniz üzere artık yeni ruhsatlarda rehin, haciz bilgileri gözükmemekte... Araç sorgusundan ulaşıp istiyormusunuz.. Düşüncelerinizi alım

  • Aslında bu konuyu daha önce burda tartışmıştık... Eğer araç rehinli ise evet muvafakat olmadan yapmam... Ama bir konuda varki... dediğiniz gibi yeni ruhsatlarda genelde bu yazmıyor, aracı sorgulayabiliriz fakat diyelim aracın borcu, cezası, satışa engel bir başka durumu var... bu durumda rehinli olup olmadığını nerden anlayacağız? kira sözleşmesi yapmak için ilgiliye bunun borcunu ödemen lazım diyemeyiz... böyle bir durumla karşılaşsam ben yapmam kira sözleşmesini... yakın zamanda olmustu zaten... muvafakat istedik... getirmediler, rehini kaldırdık dediler yazı getirin dedim getirmediler.. yapmadık...


  • ruhsatta yazıyor ise muvafakat istiyorum, ruhsata yazmıyor ise gerek yok, internetten araştırma mecburiyetimiz yok,


    :) :)


    En azından ilgililere sormakta fayda var.


    geçmiş tarihte kara düzen ile (daktülo ile) bir kamyon satışı yapmış idim. ruhsatın üzerinde hiç bir takyidat yoktu. gel zaman git zaman derken aradan hayli bir zaman geçmiş, alıcı kişi trafikten üzerine tescilini yaptıramamış olduğundan, avukatına giderek avukat beni aradı, aracın üzerinde haciz varken neden satışını yaptınız sizin hakkınızda suç duyurusunda yasal yollara başvurulacağı söylendi. avukat söyledikçe bende içimden bıyığımın altından gülüyorum. çünki yaptığım işten eminim. evrak aslını çıkardım, tescil belgesinin fotokopisine baktım. tertemiz, hiç bir rehin, haciz falan yok. iyi güzel, avukatı bu seferde ben tekrar aradım. durum böyle böyle, ruhsatta bir şey yazmıyor hakkımda suç duyurusunda bulunabilirsiniz, gerekli yollara baş vurabilirsiniz, ben hazırım dedim. tekrar bana cevap vererek sende haklısın diyerek birlikte gülüşerek telefon konuşmasını son verdik. sonuçta yapacakları bir şey yok.

  • Ruhsat üzerinde her hangi bir takyidat yazılı değil ise hiç kendimi yorup e-devlete falan girmiyorum. Bana ne, rehin var mı yok mu, banka kendini çok düşünüyorsa ruhsata yazılmasını sağlasın. Ben de kanuni olarak üzerime düşeni yerine getireyim.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...

  • yalnız rehinli araç ile hacizli araç arasında hukuken farklılık olduğunu düşünüyorum. yani, hacizli araç üzerindeki ilgili tasarrufatı daha sınırlı rehinliye göre. zaten ilgili genelgede de hacizli araç diye değil rehinli araç diye geçmekte. bu yüzden bence bilgilerimizi tekrar bi gözden geçirmemiz gerekir diye düşünüyorum. kafam çok karıştı çünkü ...

  • bu yazdığım 1995/6 sayıı genelgeden direkt alıntıdır.
    Haciz, malikinin menkul malı üzerindeki hertürlü tasarruf yetkisini sınırlayan bir kamu hukuku müessesesidir.

    Bu konuda (cra ve Iflas Kanunumuzun 86 ncı maddesinde; "borçlu alacaklının muvafakatı ve icra memurunun müsaadesi alınmaksızın mahçuz mallarda tasarruf edemez." denilmektedir. Ayrıca, borçlunun haczedilen taşınır malı üzerinde izinsiz taşarrufta bulunınası eylemi Türk Ceza Kanununun 276 ncı maddesindeki suçu oluşturmaktadır.

    Doktirinde ve uygulamada buradaki tasarnıf sözünün ayni tasarruflar yanında fiili kullanımı da kapsayacak şekilde geniş kapsamlı olarak anlaşılması gerektiği ittifakla kabul edilmektedir.
    Bu nedenle hacizli araçlar üzerinde borçlunun füli kullanım hakkı da dahil olmak üzere hertürlü tasarruf yetkisi kanun hükmü ile sınırlandığından..... diye yazmakta. bilgilerinize