SENET PROTESTOSU

  • Arkadaşlar,


    Aşağıdaki senet örneğinde para birimi farklıdır. Rakamla yazılı bedelin üzerindeki TL. ÇİZİLMİŞ, rakamla yazılı 4.000,00'in yanına USD yazılmış olup, yazıyla olan bölüm "Dörtbin TL." burdaki TL elle yazılmamış, senette matbudur. Bu senet protestoya alınır mı, alınmaz mı? Şimdiden teşekkürler.



    Vade TL.
    04.05.2012 4.000,00 USD


    İşbu emre muharrer senet -- mukabilinde 04.05.2012 tarihinde, Sayın ALİ VELİ'ye yukarıda yazılı yalnız Dörtbin TL. ödeyeceğim. .......................


  • Senetlerde bildiğim kadarıyla Rakamla yazılan miktar değilde, Yazıyla yazılan miktar dikkate alınmalıdır. Bankayla görüşün derim.


    Evet yazıyla yazan kısım geçerlidir, bankayla görüşün bence de sonra sorun çıkmasın. Yani siz gerçi gördüğünüzü yazacaksınız ama haberdar etmekte fayda var.

  • Bende araştırıyorum henüz bununla ilgili net birsey bulamadım ama Semanın ve Serpil ablanın anlattığı "bedel" ile alakalı diye düsünüyorum. Senetteki bedel eğer üst kısımda rakamla yazan ile alt kısımda yazıyla yazan birbirini tutmuyorsa "yazı ile yazılan" geçerlidir diyor, ama arkadaşın sorduğu "para birimi" üst kısımda dolar iken alt kısımda TL... bu durumda ne yapmalı... bence yapmamalı ilk yorumum bu, ama araştırıyoruz birsey bulursak paylaşırım...

  • Bence;
    Protesto edilmesinde bir sakınca yok. Zira yaptığınız işlem ÖDEMEME PROTESTOSU..



    Eğer borçlu bu faklılığın bilincinde ise dava açar ve 4.000,00 TL (Yazıyla olan kısmı) öder.



    Bu farklılık protestoya engel değildir.

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

  • Bence bu nevi bono protesto edilmemeli. Ben olsam kabul etmem. Üzerindeki para birimi net değil artı tahrifat var.



    Ankara, 3.9.1986
    Özü : Ticari Senetler Hk.


    G E N E L G E
    (63)


    ............................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA
    ............................ NOTERLİĞİNE


    Birliğimize yapılan bazı başvurulardan, ticari senetlerden 'emre muharrer senet veya bono olarak isimlendirilen senedin içindeki meblağın yabancı bir para birimi ile yazılmasında sakınca olup olmadığı sorulmaktadır.
    Gerek Türk Ticaret Kanunu, gerek Borçlar Kanunu ve gerekse Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu hükümleri açısından, bonoda ödenmesi vaat edilen borç miktarının yabancı bir para birimi ile gösterilmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
    Ancak, bir senedin bono sayılabilmesi için, Türk Ticaret Kanununda öngörülen hususları ihtiva etmesi zorunlu olduğundan, noterce bu hususların araştırılması, vade tarihi bulunmayan veya üzerinde TAHRİFAT görülen senetlerin kabul edilmemesinin uygun olacağı düşünülmektedir.
    Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim.
    Ankara, 23.8.1988
    Özü : Bankalarca protesto için getirilen bazı senetlerin kabul ediImemesi Hk.


    GENELGE
    (56)


    Protesto edilmek üzere bankalarca noterlere getirilen bazı senetlerde kanunlarca aranılan ve geçerlik şartı durumunda bulunan bilgilerin bulunmadığı veya üzerinde TAHRİFAT sayılabilecek oynamaların mevcut olduğu görülmektedir.


    Bir senedin kıymetli evrak kabul edilebilmesi ve protestoya tabi tutulabilmesi için
    Türk Ticaret Kanununda sayılan tüm bilgileri ihtiva etmesi gerekmektedir. Bu nedenle tanzim tarihi, vade tarihi, miktarı, borçlusu veya lehder konusunda noksan bilgiler bulunan senetlerle tanzim veya vade tarihlerinde düzeltmeler bulunan senetlerin protesto için bankalara gönderilmemesi konusunda uyarılmaları hususu bugünkü tarihli yazımızla Bankalar Birliğinden rica olunmuştur.


    Uygulamada birlik sağlanması ve çeşitli uygulamalar nedeniyle şikayetlere
    meydan verilmemesi için noterlerimizinde yukarıda sayıldığı şekilde noksan
    bilgileri ihtiva eden veya tarihler üzerinde TAHRİFAT bulunan senetleri protesto
    için kabul etmemeleri gerektiğinin noterlerimize bir kere daha duyurulmasında yarar görülmüştür.


    Bilinmesini ve buna göre işlem ifasını rica ederim.
    Saygılarımla;

  • Türk Ticaret Kanunu ;Madde 633 - Noter tarafından imza edilen protesto kanuna uygun olarak tanzim edilmediği veya içindeki kayıtlar yanlış olduğu takdirde dahi muteberdir.


    Ben yukarıdaki cevabımı; bu Kanun maddesine göre vermiştim.


    Takdir işlemi yapanındır. ;D

  • işlemi kayda aldıysanız
    senette ne görüyorsanız öyle protesto etmeniz gerekir.

    işlemi kayda almadıysanız senedi kabul etmemekte fayda var ihtilafa mahal vermemek açısından


  • Türk Ticaret Kanunu ;Madde 633 - Noter tarafından imza edilen protesto kanuna uygun olarak tanzim edilmediği veya içindeki kayıtlar yanlış olduğu takdirde dahi muteberdir.


    Ben yukarıdaki cevabımı; bu Kanun maddesine göre vermiştim.


    Takdir işlemi yapanındır. ;D


    Adem bey;


    Bu yasayı okuduktan sonra asıl bu nevi protestoları yapmamanız gerekir. Protesto ederek o senedi meşrulaştırmış oluyorsunuz. Belirttiğiniz yasa eski TTK. dan bunuda belirteyim (yenisi MADDE 721) ve ayrıca yasa maddesini tam alırsanız önemli olan bir bölümü görürsünüz. (Madde 633 - Noter tarafından imza edilen protesto kanuna uygun olarak tanzim edilmediği veya içindeki kayıtlar yanlış olduğu takdirde dahi muteberdir. Noter hakkındaki inzıbati hükümler mahfuzdur..)

  • senet sahibi yanında olsa da düzeltme yapıp paraflasa tamam işi yapalım derim.Fakat senedi getiren banka görevlisi oduğuna göre bu işlemde risk almaya gerek yoktur.yok ben insiyatifimi kullanırım.riski göze alırım diyen varsa ona sözüm yok.ama senedi iade edersin bankaca senet ilgilisine düzelttirilir ve daha sonra işlemi banka günü geçmiş senet misali ihtarname çekilmesini talep edebilir diye düşünüyorum.bu biraz daha makul olabilir.

  • Söz protestodan açılmış iken; sene 1991de protesto ile ilgili olarak başımdan geçen bir olayı anlatıyım.


    O zamanları malüm sened protostaları çok oluyordu.
    Önümde bir banko, bankonun sağ üst tarafında bir çekmece,
    Alt tarafında büyük çekmece olan küçük bir banko,
    Akşam senedleri daktülo ile yazdıktan sonra, protesto kağıtlarını senedleri ile birlikte büyük çekmeceye koydum ve kilitledim. sabah gelir zarf ve listesini hazırlarım düşüncesiyle.


    Sabah geldim, daire sigara kokusu kokacağı yerde mis gibi kolanya kokuyor, çekmeceyi açıp bir baktığımda senedler bembeyaz olmuş, senedlerin üzerinde ne bir imza var, ne bir isim var, hiç bir isimde kalmamış, ;D üst gözde bulunan Çekmecenin içindeki kolanya şişesi yan devrilerek sabaha kadar dım dım akmışki o vaziyete getirmiş,


    Artık yapacak bir şey yok, olan olmuş, Gayet sakindim, sakin bir şekilde Hemen Adliyeye giderek Hakime durumu tespit ettirdik, banka kayıtlarını istedi, cüzi miktarda tesbit harcı yatırdık, mahkemenin vermiş olduğu kararla işimizi halletmiş olduk. yine borçlulara bankadaki kayıtlara göre tebligat çıkarttık. durumuda bankalara yazıyla ve ekinde bulunan kararla haberdar ettik, ondan sonra, artık ne ettiler ne yaptılar akibetinden hiç bir malümatım yoktur.

  • Y 11.HD E:1978/1587 K:1978/2170 T:25.4.1978” “Senet bedeli hem yazı hem de rakamla gösterilir ve 2 bedel arasında fark bulunursa yazı ile gösterilene itibar olunur.”hükmü ,senetteki yazı veya rakamda herhangi bir tahrifat yapılmamışsa uygulanabilir.Senedin metninde var olan kazıntı ve silintiler onaylanmış ise , inkar edildiğinde hükümsüzdür