Suret Tasdik kodu.

  • Arkadaşlar,
    Devlet Hastanesinden alınmış bir Sağlık Kurulu özürlü raporu var.. Tek yaprak arkalı önlü..



    Suret tasdiki istenmekte... Vezne kodu kaç olmalıdır.?

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

  • Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim.

    Bahse konu işlemde vezne kodu 4.9 diye bilgisini paylaşan Sayın Turhallı’dan ilham alarak yaptığım araştırmada;

    Vezne sisteminde 4.9 = “TNB’nin 1990/18 ve 1990/45 sayılı genelgeleri gereğince HARÇ SAYFA ADEDİ yazı ve sayfa adetlerinden fazla alınma durumunda bu kod uygulanır. Ek harç sayfa adedine fazla miktar kadar girilir.
    ÖRN: Pasaport, Nüfus Cüzdanı gibi işlemlerde uygulanır. “ şeklinde bir açıklama vermektedir..

    Bu bağlamda da yine;

    Ankara, 2.3.1990
    Özü : Nüfus cüzdanı, pasaport ve benzeri işlem örnekleri Hk.

    GENELGE


    18



    Diploma, nüfus hüviyet cüzdanı, pasaport ve benzeri çok yapraklı belge örneklerinden harcın ne şekilde alınacağına ilişkin sorumuza, Mali­ye ve Gümrük Bakanlığından verilen 16.1.1990 gün ve HARC: 2232314-195/ 3729 sayılı yazıda :

    <<,.. diploma fotokopisi gönderilerek, ne şekilde harçlandırılacağı sorulmuş ve konu hakkındaki Bakanlığımız görüşü bildirilmişti.

    Ancak, ikinci bir yazı ile görüşümüzün incelenmesinden kesin bir ka­naata varılamadığı belirtilerek, fotokopileri gönderilen nüfus cüzdanı ve pasaport örneklerinin ne şekilde harca tâbi tutulacağının bildirilmesi ta­lep edilmektedir.

    Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 135. maddesinde, harç­Iarın sayfa üzerinden hesap ediıldiği hallerde 20 satırın bir sayfa ve 50 harfin bir satır itibar olunacağı, son sayfanın 20 satırdan eksik olması halinde bir sayfa sayılacağı belirtilmiş; kanuna ekli vo 89/14920 sayılı Ba­kanlar Kurulu Kararı ile değişik (2) sayılı tarifenin maktu harçlar bölümü­nün 5. pozisyonunda ise, ilglilere veya ibraz edenlere verilecek her türlü mukavele, senet, yazılı kağıt ve kayıt suretlerinin ve fotokopilerinin beher sayfasından 600 TL. harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

    İncelenmesinden de anlaşılacağı gibi yıazılı metinler üzerinde yapıla­cak tasdik işleminle sayfa üzerinden alınacak harç miktarlarınrn tesbi­tine ilişkin esaslar belirtilmektedir.

    Yazınız ekinde gönderilen nüfus cüzdanı, pasaport ve benzeri diğer çok yapraklı belgelerin suretlerini ise yazılı ,metinler gibi kabul etmek mümkün bulunmamaktadır.

    Bu nedenle sözü edilen belgelerin tasdikli suretlerinni her sayfasından ayrı ayrı tarifede yer alan harç miktarının tahsili icap eder» denilmektedir.

    Bilinmesini ve diploma, nüfuis cüzdanı, pasaport gibi belge örneklerinin verilmesi sırasında harç hesabının yukarıdaki açıklamalara göre yapılmasını rica ederim.

    Saygılarımla. Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI


    Uğur KALAFATOĞLU


    (istanbul 20. Noteri)




    Ve yine;

    Ankara, 1.6.1990
    Özü : Bazı suret işlemlerinden alı­nacak harç Hk.


    GENELGE


    45



    Nüfus cüzdanı ve .benzeri belge lerin örneklerinden alınacak harca ilişkin genelgemiz üzenine intikal eden sorular hakkında Maliye ve Güm­rük Bakanlığına yaptığımız başvuruya gönderilen 12.6.1990 tarih ve harç: 2232314-195/55908 sayılı yazıda: <<Suret tasdikine konu olan nüfus cüzdanı ve benzeri belgelerin ön ve arka sayfalarının, aynı kağıda veya farklı kağıtlara fotokopilerinin alınması halinde harcın ne şekilde alınması ge­rektiği hususundaki Bakanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    Daha önce gönderilen yazılarımızda da belirtildiği üzere. 492 sayılı Harçlar Kanununun 135. maddasindeki yazılı metinler üzerinde yapılacak tasdik işleminde, sayfa üzerinden alınacak harç .miktarlarının tesbitine ilişkin hükmün, yazılı metinler meyanında kabulü mümkün olmayan nüfus cüzdanı ve benzeri çok yapraklı ,belgelere tatbiki mümkün değildir.

    Bu nedenle, yazınız ekinde bulunan örnekte, nüfus cüzdanının ön ve arka yüzünün aynı kağıda veya farklı kağıtlara fotokopisinin alınması, bel­genin her sayfasından harç :alınmasına engel teşkil etmeyecektir. Zira harcın tasdike konu belgenin her sayfası için ayrı ayrı tarifede yer alan miktarlarda tahsil Edilmesi gerekmektedir» denilmektedir.
    Bilginizi ve buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla.

    Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI


    Uğur KALAFATOĞLU


    (istanbul 20. Noteri)




    Olduğunu görmüş bulunuyorum.
    Bunlardan da yola çıkarak; bu konu başlığına bahis olan belgenin “Nüfus cüzdanı, Pasaport, Ehliyet, Araç Tescil Belgesi, Evlilik Cüzdanı, Diploma vs. gibi belgelerden sayılamayacağını vezne kodunun 4.1 olmasının daha uygun ve/veya doğru olduğunu kavrıyorum.
    Eğer yanıldığım bir husus var ise, lütfen, bilgi ve tecrübelerinizden faydalanmak isterim.
    Saygı ve selamlar..

    &quot;Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim..&quot;