GEÇİCİ TESCİL BELGESİ

  • Diyelim ki;
    Alıcı belgesinin kaybetmiş.. Ve herhangi bir sebeple tescilbelgesini de alamamış..
    Trafiğe gitmiş trafik tescil de "Geçici Tescil Belgesi" asıl veya "suret tasdiklisini" istemiş..
    ne yapacaz.
    alıcı aracın alamayacak mı.. (Biraz dolambaçlı yolla mümkün. Yani, belge zayii, taahhüt falan,filan..)
    Sonuç olarak
    Suret tasdikininyapılmasında bir sakınca yok.
    Satışlarda Nasıl ki Tescil belgesi nin aslı olması gerekiyor ise; Geçici TEscil BElgesinin de aslı olması gerekiyor. Suret tasdikli sahiplikbelgesi ile satış yapılmaz.

    "Ağzıyla kuş tutsa da sevemediğim insanlar var benim! Bir de canımı okusa bile sevmekten vazgeçemediklerim.."

  • Takdire kalmış bir işlemdir.


    1- Geçici tescil belgeyi veren noterliğinde belgenin tasdikiylede satış yapabilir diye düşünüyorum. çünki belgenin aslı kendi noterliğinde mevcut.


    2- aksi durumda zayi durumuylada satış yapmak malüm mümkün.


    3- TNB nin sitesinde sıkça sorulan sorular kısmından alıntı yaptığım aynen yazı şu:
    Alıcıların birden fazla olması halinde ek olarak fazladan geçici tescil belgesi verilmez. Ancak ilgililerin istemi halinde çıkmış olan geçici tescil belgesinden ücreti alınmak suretiyle onayla bir suret verilir deniyor.


    Bu durumda geçici belgenin onaylı suretini alan kişi geldi, hissesini başkasına satacak, tasdikli suretle satış yapılır kanaatindeyim.

  • İlgilinin talebi doğrultusunda her hangi bir belgenin bir kısmının suret tastikinin yapılmasında bir sakınca yoktur.(Noterlik Kanunu Madde 96 – İlgili, getirdiği her çeşit kağıdın tamamının veya bir kısmının örneğinin çıkarılmasını istediği takdirde, noter aslındaki şekli korumak şartı ile tamamını veya istenilen kısmı aynen yazar ve iş sahibine istediği kadar örnek verir.)


    Geçici tescil belgesi, satış sözleşmesi ile birlikte kullanılan bir belge olmayıp, tek başına kullanılan bir belge olduğundan aslı gibidir onay yapabilirsiniz.

    Geçici belgenin olmaması veya ruhsatın olmaması halinde trafik kaydına zayi düşüldükten sonra her hangi bir belgeye gerek kalmadan satış işlemi yapabilirsiniz.

    Beni kötü biri olarak hatırlamanızın hiç sakıncası yok..!<br />Bana en çok iyi biri olduğumda zarar verdiniz...


  • Değerli meslektaşlarım zayi yaptırsınlar boşuna para vermesinler ;) ;)


    :) Kemal kardeşim zayiyede Para gidiyor. taahhüt yapılıyor. 29.70 TL.:)
    1 Mayıs 2010 tarihinden itibaren yapılan satışlarda Trafik Tescil bürolarına gidilmeyeceğinden işleme ait tescil belgeleri daha sonradan adrese postalanacaktır. Bu yüzden satış ve sicili takiben bir (1) ay geçerli olacak olan Tescile İlişkin Geçici Belge işlemin yapıldığı noter yetkilisi tarafından iki nüsha şeklinde A4 kağıdına düzenlenerek noter ve alıcı tarafından imzalanır. Nüshalardan biri noterlikte muhafaza edilmek üzere dosyasına konur, diğeri ise alıcıya teslim edilir. Alıcıların birden fazla olması durumunda ek nüsha verilmez, ancak ilgililerin istemesi halinde geciçi tescil belgesinin örneği 'Örnek Onay Ücreti' ödenerek alınabilir. Bu belge bir ay boyunca tescil belgesi yerine kullanılabilir.

  • ;D ;D Adı üstünde geçici tescil belgesidir.


    Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra geçici belgenin tasdikli suretiyle bende satış yaparım. Bende böyle düşünüyorum.:)


    Bende ilgiliileri trafik tescil kuruluşuna yönlendirir zayi yaptırır , zayi bedava nasıl olsa , sonrasında satış yaparım :)

  • ---Vatandaş geçen gün bir başka noterlikte suretini tasdik ettirdiği trafik şube müdürlüğünce verilmiş ruhsatname ile satış yapmağa geldi, yapmadık araç yolda imiş döndükten sonra geldi satiş işlemini yaptık. :) Acaba noter tasdikli olduğu için yapsamıydık?

  • Cabir abi takdir bize kalmış misal bayan evlenmiş soyadı değişmiş normalde yapılmaz genelge var ama artık sistem kayıtlarına bakıp kontrolu yapıldıktan sonra satış işlemini bitiriyorlar (biz yapmıyoruz ama ben yapmak istiyorum :)

  • cabir beye katılıyorum ;D geçici belgenin suret tasdiğiyle yapılıyorsa ozaman biz buzamana kadar vatandaştan ruhsatı boşa istedik ruhsatın örnek tasdiğini getirseydi yeterdi ;D

  • benim görüşüme göre yapılamaz yapmamızda sakıncalı bir sorun çıksa hukuk bunu nasıl değerlendirir ? ozaman vatandaş ruhsatı çıkarmış ama ruhsatı kaybetmiş kaybetmeden önce elinde ruhsatın yani sahiplik belgesinin örnek tasdiği var acaba yaparmıydınız rusatın örnek tasdiği ile.

  • Benim görüşüme göre yapılırda yapılmazda o günkü ruh halime kalmış bir şey. ;D ;D Geçici belge ile satışı yaptıkmı ilgili gidip onunla bir satış dahamı yapacak. Yapamıyacak ..


  • cabir beye katılıyorum ;D geçici belgenin suret tasdiğiyle yapılıyorsa ozaman biz buzamana kadar vatandaştan ruhsatı boşa istedik ruhsatın örnek tasdiğini getirseydi yeterdi ;D


    Aynı görüşteyiz de bizden çıkıyor x noterliğine gidiyor yaptırıyor !!!siz şimdi diyeceksiniz sorumluluk onlar alıyor diye eeeee benim müşterim geliyor kemal biz seninle 5 yıldır geliyoruz bize neden zorluk yapıyorsun diyor 30 dk ikna etmeye çalışıyorum :D :D

  • :) :) Kemalim iknaya ne gerek var? ben olsam müşterime şunu derim!Bundan sonra orada işini yaptır bir daha bize gelme,"çünkü iyi niyetli müşteri notere tam teşekküllü gelir" öyle eksik gedikle iş olmaz stop.