Posts by CAFERHAPPY

    Saygıdeğer arkadaşlarım; vekaletin azledip azledilmediği ile ilgili bilgi isteyen iş sahiplerine getirdikleri vekaletin aslının arkasına "İşbu vekaletnamede bugün .. tarih ve ... saat itibariyle azil yoktur." şeklinde bir yazı yazıp veriyordum, geçenlerde arşive bir vekalet için azil varmı yokmu diye bakmaya girdiğim de Noter bey ardımsıra gelerek, bu işi böyle yapma, suret tasdiki yap ver dedi, bizde suret tasdiki yaparak işi çözdük, Saygılarımla

    Saygıdeğer arkadaşlarım; biraz önce yaşlı bir amcanın hastanede tedavisi için kullanılan tıbbi malzeme parasını SSK'dan almak için vekaletname düzenlenmesi için yaşlı amcanın yanında iki şahitle birlikte beş kişi Noterliğimize geldiler, amcanın durumuna baktım, Allah şifa versin, konuşamıyor, durumu içler acısı, kendileri aklının bazen gidip geldiğini söylediler, bu amcanın işini yapamayacağımı, kendisine vasi tayininin gerektiğini söyledim, "Geçen yine geldik, yine yapmadın, malını alıp satmıyoruz ya, alt tarafı bir malzeme parası alınacak, Allah aynı rahatsızlığı sana da versin" diyerek kızıp bağırarak gittiler. Biran düşündüm ben de Allah sizi ıslah etsin diyerek gönderdim.
    Sizce burada nasıl davranmam gerekirdi. Saygılarımla.

    Değerli arkadaşlarım, bu konuyu başından sonuna kadar tekrar okudum, bütün görüşlere saygı duyuyorum. Ticari plaka ve araç satışı sonuçta bir işlemde yapılabilir, yapılamaz diye bir uyarıda yok, aynı işlemde yapılması halinde Vezne programında 11.4 kodu varken neden kendinizi riske atarak 11. 1 ve 10.1 gibi iki ayrı kodda makbuz kestiğinizi anlayamıyorum, saygılarımla.

    Değerli arkadaşlarım, Mahmut Bey'den Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 09.11.2009 tarihli söz konusu görüşünü aldım, okuduğumda örneğini az önce sunmuş olduğum 1997/2 Sayılı Damga Vergisi Kanunu iç genelgesinden bahsedilmektedir. 1997/2 Sayılı iç genelgede; "finansal kiralama işlemlerinde damga vergisi ve harç istisnası uygulamasının, finansal kiralama sözleşmesinin yanı sıra bu sözleşmenin yapılması için gerekli olan diğer işlemleri (teminat ve ipotek işlemleri gibi) ve bu işlemlerle ilgili kağıtları da kapsayacak şekilde yürütülmesi " denmektedir. Ayrıca Türkiye Noterler Birliğinin 28.06.2001 tarih ve 21 nolu Genelgesi de dikkate alındığında; ya yapılan Noterlik işleminde ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın görüşünde bir terslik olduğunu düşünüyorum, saygılarımla.

    DAMGA VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ SERİ NO: 1997/2


    Tarih 15/12/1997
    Sayı B.07.0.GEL.0.62/6204-1490/54203
    Kapsam


    T.C.
    MALİYEBAKANLIĞI
    Gelirler Genel Müdürlüğü


    SAYI : B.07.0.GEL.0.62/6204-1490


    DAMGA VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ
    SERİ NO : 1997/2


    ............................VALİLİĞİ
    (Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne)




    Bilindiği üzere, 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununun 30 uncu maddesinin ilk fıkrası hükmüne göre, finansal kiralama sözleşmesi her türlü, vergi resim ve harçtan müstesna bulunmaktadır. Bu hükmün Harçlar Kanunu açısından uygulanması ile ilgili olarak oluşan tereddütler üzerine 7 Haziran 1986 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 13 seri nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile gerekli açıklamalar yapılmıştır.


    Bakanlığımızın zikredilen Genel Tebliğ çerçevesinde bu güne kadar devam eden tatbikatında istisnanın, finansal kiralama sözleşmesi ile ilgili işlemler ile sınırlı olarak uygulanması gerektiği; buna karşılık finansal kiralama sözleşmesinden ayrı, ancak söz konusu finansal kiralama işlemi ile ilgili olarak düzenlenen ve teminat hükümleri ihtiva eden kağıtların (teminat mektubu, rehin veya ipotek senedi) ve yapılan işlemlerin (noter, tapu vb.) damga vergisi ve harçtan istisna edilmesinin mümkün olmadığı şeklinde uygulamaya yön verilmiştir.


    Bakanlığımızın bu uygulaması mükellefler tarafından ihtilaf konusu yapılmış, söz konusu ihtilaflar idare aleyhine sonuçlanmış ve yargının konu ile ilgili kararları müstakar hale gelmiştir. Ayrıca, 3226 sayılı yasanın 30 uncu maddesinin gerekçesinden, kanun koyucunun yalnızca finansal kiralama sözleşmesinden doğan vergiyi değil, aynı zamanda sözleşmenin hüküm ifade edebilmesi için gerekli olan diğer işlemlerle ilgili vergi, resim ve harçları da istisna kapsamına alma amacında olduğu anlaşılmaktadır.


    Bu sebeple, finansal kiralama işlemlerinde damga vergisi ve harç istisnası uygulamasının, finansal kiralama sözleşmesinin yanı sıra bu sözleşmenin yapılması için gerekli olan diğer işlemleri (teminat ve ipotek işlemleri gibi) ve bu işlemlerle ilgili kağıtları da kapsayacak şekilde yürütülmesi ve bu konuda yargı organları nezdinde oluşmuş ihtilaflardan vazgeçilmesi uygun bulunmuştur.


    Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.
    Bakan a.


    Niyazi CANGİR
    Gelirler Genel Müdürlüğü
    Daire Başkanı

    Bunun normal bir temlik olduğu harç ve damga vergisi tahsil edilmesi gerekir diye düşünüyorum.


    Saygıdeğer arkadaşım, uyarınız için teşekkür ederim. Saygılarımla.

    Yazı 5 çıkıp 1 alanlar. Önceden değişik değişik proğramlar vardı hadi birliktelik sağlanamıyordu şimdi bütün noterlerimiz hemen hemen (geçmeyen hala var ) .. Hala satır sayısına göre yazı alan (ki bunlar birden fazla noterlik olan yerler özellikle sizin bölgeleriniz) noterlerimiz var.


    Değerli arkadaşım, biz yazım-net kullanıyoruz sayfanın sonunda ne çıkıyorsa onu alıyoruz, almayan da kendi bilir, herkes kendinden mesuldur. Biraz önce bir araç satışı geldi, satıcı bayan evlenmiş soyadı değişmiş, tescil belgesi ile borcu yoktur belgelerinizi yenileyip geleceksiniz, ondan sonra satış yapabiliriz dedim, yapmazsan yapma daha iki gün oldu başka Noterde yaptırdım, orda yaptırırım diyerek beni azarlayıp gittiler. neticede herkes kendine göre bir yol tutturmuş gidiyor, İstanbul'da birliktelik sağlanmaz kardeşim, boşuna uğraşmayın. Saygılarımla.

    Değerli arkadaşlarım, bu kanun çıktıktan sonra, yazım-netteki vekalet metinlerinin içerisinde bulunan çek imzalama yetkilerinin tamamını çıkarttım, saygılarımla.


    Harç ve damga vergisi tahsil edeceğim


    Değerli arkadaşım, Ayhan Bey'in bahsettiği 2009/61 sayılı genel yazının 3. maddesinde belirtilen Tübitak tarafından onaylı listenin ibraz halinde damga vergisinden muaf yapılabilir. Saygılarımla.